Minilex - Lakipuhelin

Hinnanalennus ja korjauskustannukset asuntokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Uuden asunto-osakkeen kaupassa virhe on ensisijaisesti oikaistava, esimerkiksi korjaamalla jokin rakenteissa tai materiaaleissa huomattu virhe. Mikäli oikaisu ei ole mahdollista, ostaja voi vaatia virheen johdosta hinnanalennusta. Käytetyn asunto-osakkeen kaupassa hinnanalennus on lähtökohtaisesti ensisijainen keino. Tällöinkin myyjälle voi kuitenkin käytännössä antaa tilaisuuden virheen korjaamiseen. Asunnon hinnanalennuksen tulee olla määrältään virhettä vastaava tai muuten virheeseen nähden kohtuullinen.

Mikäli virhe on korjattavissa, hinnanalennusta määriteltäessä korjauskustannuksilla on usein suuri merkitys ja niitä käytetään apuna laskiessa hinnanalennuksen määrää. Korjauskustannukset ovat hyvä tapa määrittää hinnanalennus, koska korjaustarpeet yleensä vaikuttavat siihen, paljon ostaja on valmis maksamaan kohteesta. Hinnanalennuksen määritteleminen on kuitenkin kokonaisharkintaa, eikä hinnanalennus ole aina automaattisesti korjauskustannusten suuruinen. Usein virheen korjaamisella käyttöikä pidentyy ja taso paranee, joten tämä tulee vähennyksenä ottaa hinnanalennusta laskiessa huomioon. Myös ostajan omalla toiminnalla voi olla vaikutusta hinnanalennuksen määrään. 

Mikäli sinulla on kysyttävää asunnon hinnanalennuksesta, otathan yhteyttä lakimiehiimme soittamalla alle näkyvään numeroon. 

Yhteenveto

 • Uuden asunnon kaupassa virheen korjaaminen on ensisijainen keino, mutta jos se ei ole mahdollista, ostaja voi vaatia hinnanalennusta.
 • Käytetyn asunnon kaupassa hinnanalennus on ensisijainen keino, mutta myyjälle voidaan antaa tilaisuus virheen korjaamiseen. 
 • Jos virhe on korjattavissa, hinnanalennusta määriteltäessä korjauskustannuksia käytetään apuna hinnanalennuksen määrää laskiessa.
 • Korjauksen lisäksi myös ostajan oma toiminta voi vaikuttaa hinnanalennuksen määrään.

Summary in English

 • In a sale of a new apartment, correcting the error is the primary method, but if it is not possible, the buyer may require a price reduction.
 • In a sale of an used apartment, a price reduction is the primary means, but the seller may be given the opportunity to correct the mistake.
 • If the error can be corrected, the cost of correction is used to determine the price reduction.
 • In addition to the repair, the buyer's own actions may also affect the amount of the price reduction.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Miten ja miksi virheen korjaus voi vaikuttaa hinnanalennukseen?

Hinnanalennusta laskettaessa, virheen mahdollisia korjauskustannuksia käytetään siinä apuna. Tämä johtuu siitä, että korjaustarpeet usein vaikuttavat siihen, paljonko ostaja on valmis maksamaan kohteesta. Usein virheen korjaamisen seurauksena kohteen käyttöikä tai taso paranee, joten tämä huomioidaan vähennyksenä hinnanalennusta laskettaessa.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]