Minilex - Lakipuhelin

Kohtuullinen hinnanalennus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos asunnonkaupassa on virhe, on ostaja oikeutettu vaatimaan kaupan hinnasta alennusta. Lain mukaan hinnanalennuksen on oltava virhettä vastaava tai muuten virheeseen nähden määrältään kohtuullinen.

Hinnanalennuksen kohtuullisuudella ei viitata siihen, että hinnanalennuksen määrää tulisi kohtuullistaa, vaan tällä viitataan tapauksiin, joissa virheen suuruuden täsmällinen arviointi on hankalaa tai mahdotonta. Tällöin hinnanalennuksen määränä käytetään arvionvarasta määrää, joka lasketaan aina tapauskohtaisesti. Huomioon voidaan ottaa esimerkiksi virheen merkitys asunnon käyttöarvoon, ulkonäköön sekä vaihtoarvoon.

Laista ei löydy tarkkoja ohjeita kohtuullisen hinnanalennuksen laskuun, ja asia tuleekin arvioida aina jokaisen tapauksen osalta erikseen. Suuntaa-antavina arvioina voi hyödyntää vastaavien oikeustapausten ratkaisuja. Epäselvissä tapauksissa on suositeltavaa kääntyä lakimiehen puoleen.

Yhteenveto

 • Kun asunnonkaupassa on virhe, on ostaja saa vaatia hinnanalennusta.
 • Hinnanalennuksen on oltava virhettä vastaava tai muuten virheeseen nähden määrältään kohtuullinen.
 • Hinnanalennuksen kohtuullisuudella ei viitata siihen, että hinnanalennuksen määrää tulisi kohtuullistaa, vaan tällä viitataan tapauksiin, joissa virheen suuruuden täsmällinen arviointi on hankalaa. Tällöin hinnanalennuksen määränä käytetään arvionvarasta määrää, joka lasketaan tapauskohtaisesti. 
 • Laista ei löydy tarkkoja ohjeita kohtuullisen hinnanalennuksen laskuun, ja asia tuleekin arvioida  jokaisen tapauksen osalta erikseen. 

Summary in English

 • When there is an error in the sale of an apartment, the buyer is allowed to demand a price reduction.
 • The price reduction shall be equivalent to an error or otherwise reasonable in relation to the error.
 • The reasonableness of the price reduction does not imply that the amount of the price reduction should be moderated, but refers to cases where it is difficult to accurately estimate the magnitude of the error. In this case, the amount of the price reduction is the estimated amount, which is calculated on a case-by-case basis.
 • There are no precise instructions in the law on how to reduce a reasonable price reduction, and the matter should be assessed separately for each case.

Kysymyksiä ja vastauksia

1.  Mitä voidaan huomioida hinnanalennusta määrittäessä?

Kun määritetään kohtuullista hinnanalennusta, asiasa voidaan huomioida virheen merkitys asunnon käyttöarvoon ja sen vaihtoarvoon. Myöskin mahdolliset korjauskustannukset voidaan huomioida arvioitaessa hinnanalennuksen määrää. Hinnanalennus tulisi kuitenkin määritellä aina jokaisen tapauksen osalta erikseen.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]