Minilex - Lakipuhelin

Hinnanalennus ja kosteusvaurio asuntokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli asunnossa on virhe, kuten kosteusvaurio, ostajalla on oikeus vaatia kaupasta hinnanalennusta. Hinnanalennuksen edellytyksenä ei ole myyjän huolimattomuus. Ostaja ei lähtökohtaisesti kuitenkaan voi vaatia korvausta virheestä, jonka hän olisi voinut havaita ennakkotarkastuksen suorittamalla tai mikäli hänen olisi pitänyt olla muuten tietoinen virheestä ennen kaupantekoa.

Kosteusvauriossa voi olla kyse myös salaisesta taloudellisesta virheestä. Salainen taloudellinen virhe voi nimittäin koskea esimerkiksi sitä, että asunnon omistamiseen tai käyttämiseen liittyvät taloudelliset velvoitteet tai vastuut ovat asunnossa tai kiinteistön muissa osissa ilmenneen odottamattoman vian vuoksi osoittautuneet merkittävästi suuremmiksi kuin ostajalla on voinut odottaa. Salainen taloudellinen virhe on kysymyksessä esimerkiksi silloin, kun asunto-osakeyhtiön yhteisissä tiloissa on kosteusvaurio, jonka korjaamisesta aiheutuu yhtiölle merkittäviä kustannuksia.

Hinnanalennuksen tarkoitus on korjata kauppahinta vastaamaan sitä, mitä myyjä olisi kaupan kohteesta saanut, jos virhe eli tässä tapauksessa kosteusvaurio olisi ollut kaupantekohetkellä ostajan tiedossa. Hinnanalennuksen tarkoituksena on siis palauttaa myyjältä ostajalle se ylimääräinen hyöty, jonka hän on ostajan tietämättömyyden vuoksi saanut.

Hinnanalennusta laskiessa arviointi tehdään tapauskohtaisesti. Arvioinnissa voidaan kuitenkin hyödyntää mm. virheen korjauskustannusten määrää. Tällöin on kuitenkin otettava huomion korjauksen johdosta kohteen koheneva taso. Esimerkiksi kylpyhuoneen kosteusvauriota korjattaessa vaihdetaan usein kaakelilaattoja uusiin ja siksi kohteen taso voi parantua huomattavasti. Tällainen tasonparannus tulisi vähentää korjauskustannuksista laskettaessa hinnanalennuksen määrää.

 Mikäli sinulla on kysyttävää kosteusvaurioista, hinnanalennuksesta tai muista asuntokauppaa koskevista asioista, otathan yhteyttä lakimiehiimme soittamalla alla näkyvään numeroon. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]