Minilex - Lakipuhelin

Käsirahan ja vakiokorvauksen merkitys asuntokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käsirahasta on kysymys silloin, kun joku on tehnyt asunnosta ostotarjouksen ja maksanut myyjälle tietyn rahasumman ostotarjouksensa vakuudeksi. Vakiokorvaus on puolestaan käsillä, jos henkilö on ostotarjouksensa vakuudeksi sitoutunut maksamaan tietyn, ennalta määrätyn rahasumman siltä varalta, että vetäytyykin kaupasta. Sekä käsirahalla että vakiokorvauksella on oma merkityksensä asunto-osakkeen kaupassa. Mikäli kauppa tehdään, on käsiraha laskettava kokonaan osaksi kauppahintaa. Jos kauppa taas jää tekemättä tarjouksen tekijän puolella olevasta syystä, myyjällä on oikeus pitää käsiraha tai saada sovittu vakiokorvaus. Jos kauppa jää tekemättä muusta kuin tarjouksen tekijän puolella olevasta syystä, tai jos myyjä ei ensinnäkään hyväksy ostotarjousta, myyjän tulee palauttaa saamansa käsiraha. Myyjä saattaa myös tietyissä tapauksissa joutua maksamaan tarjouksen tekijälle käsirahaa tai vakiokorvausta vastaavan hyvitysmaksun. Tämä on mahdollista, jos myyjä tarjouksen tekijästä riippumattomasta syystä kieltäytyy tekemästä kauppaa niillä ehdoilla, joista on yhdessä sovittu käsirahan tai vakiokorvauksen maksamisen yhteydessä.

Yhteenveto

  • Käsirahasta on kyse silloin, kun asunnon ostotarjouksen yhteydessä maksetaan myyjälle tietty rahasumma ostotarjouksensa vakuudeksi.
  • Vakiokorvauksesta on kyse silloin, kun henkilö on ostotarjouksensa vakuudeksi sitoutunut maksamaan tietyn, ennalta määrätyn rahasumman siltä varalta, että hän vetäytyykin kaupasta.
  • Mikäli kauppa tehdään, on käsiraha laskettava kokonaan osaksi kauppahintaa.
  • Jos kauppa jää tekemättä tarjouksen tekijän puolella olevasta syystä, myyjällä on oikeus pitää käsiraha tai saada sovittu vakiokorvaus. Jos kauppa jää tekemättä muusta kuin tarjouksen tekijän puolella olevasta syystä, tai jos myyjä ei  hyväksy ostotarjousta, myyjän tulee palauttaa saamansa käsiraha.
  • Myyjä saattaa myös joutua maksamaan tarjouksen tekijälle käsirahaa tai vakiokorvausta vastaavan hyvitysmaksun. Tämä on mahdollista, jos myyjä tarjouksen tekijästä riippumattomasta syystä kieltäytyy tekemästä kauppaa niillä ehdoilla, joista on yhdessä sovittu vakiokorvauksen tai käsirahan maksamisen yhteydessä.

Summary in English

  • The down payment is when a certain amount of money is paid to the seller in connection with the bid to buy the apartment as a guarantee for its bid.
  • Standard compensation is when a person is committed to paying a certain pre-determined amount of money in case he withdraws from the transaction as security for his bid.
  • If a purchase is made, the down payment must be calculated as a whole part of the purchase price.
  • If the sale is not made for a reason on the bidder's side, the seller has the right to keep the down payment or receive the agreed standard compensation. If the sale is not made for any reason other than that of the offeror, or if the seller does not accept the bid, the seller must return the down payment received. 
  • The seller may also have to pay the offeror a down payment or a refund equivalent to a standard compensation. This is possible if, for reasons independent of the offeror, the seller refuses to trade on the terms agreed upon when the standard compensation or down payment was made.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Saako myyjä vastaanottaa päällekkäisiä käsirahoja?

Myyjä ei saa vastaanottaa päällekkäisiä käsirahoja, mutta jos myyjä toimii näin, tarjoukset joista käsirahat on annettu, eivät sido tarjousten tekijöitä.

2. Minkä verran käsirahaa tarjouksen tekijä voi menettää?

Käsirahaa ostaja voi menettää määrältään enintään neljä prosenttia tarjouksen mukaisesta kauppahinnasta.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]