Minilex - Lakipuhelin

Perustajaosakkaan konkurssin vaikutukset


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Perustajaosakkaan konkurssilla on useita merkityksellisiä vaikutuksia. Perustajaosakkaan konkurssipesän on tällöin ensi töikseen viipymättä ratkaistava ja ilmoitettava osakkeenostajille, haluaako se sitoutua niihin kauppasopimuksiin, joiden velvoitteita perustajaosakas ei ole vielä täyttänyt.

Mikäli konkurssipesä ilman aiheetonta viivytystä ilmoittaa sitoutuvansa kauppasopimukseen, osakkeenostajalla ei ole oikeutta purkaa kauppaa konkurssin vuoksi. Kaupan purkaminen voi kuitenkin käydä mahdolliseksi silloin, jos on erityistä aihetta olettaa, että asunnon luovutus viivästyy olennaisesti. Perustajaosakkaan konkurssi ei siis kuitenkaan automaattisesti luo osakkeenostajalle oikeutta kaupan purkamiseen.

Mikäli konkurssipesä sen sijaan ei sitoudu osakkeiden kauppasopimuksiin, on kullakin osakkeenostajalla oikeus purkaa tekemänsä kauppa. Osakkeenostajat voivat toki myös olla purkamatta kauppaa ja saattaa hankkeen loppuun ilman perustajaosakasta. Ne osakkeenostajat, jotka eivät tällöin pura kauppaa, saavat heti oikeuden käyttää ostamiensa osakkeiden nojalla päätösvaltaa osakeyhtiössä. Mainittu oikeus ei kuitenkaan koske toista perustajaosakasta.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa