Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeus asunnon myynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintaoikeus tuottaa saajalleen vain oikeuden hallita jotain omaisuutta, mutta ei omistusoikeutta tähän omaisuuteen. Hallintaoikeuden voi saada esimerkiksi testamentilla. Tällöin kyse on hallintaoikeustestamentista. Jos testamentissa ei ole muuta määrätty, hallintaoikeus säilyy koko hallintaoikeuden haltijan elämän ajan. Myös leski saa hallintaoikeuden edesmenneen puolisonsa koko omaisuuteen, mikäli perilliset eivät vaadi jakoa. Jos jakoa vaaditaan, saa leski pitää hallussaan puolisoiden yhteisenä kotina pidettyä asuntoa ja tavanomaista koti-irtaimistoa koko loppuelämänsä ajan. Hallintaoikeuteen kuuluu oikeus pitää omaisuutta hallussaan ja käyttää sitä sen luonteenomaisella tavalla. Hallintaoikeuden saaja saa myös nauttia omaisuuden tuoton. Omaisuutta ei saa kuitenkaan luovuttaa millään tavoin ilman sen omistajan suostumusta. Hallintaoikeuden saajaa on toisaalta myös suojattu tietyiltä omistajan toimilta, eli omistajakaan ei saa luovuttaa omaisuutta ilman hallintaoikeuden saajan suostumusta, tai muuten estää omaisuuden käyttöä.

Jos hallintaoikeuden kohteena on asunto, ei asunnon omistaja voi myydä asuntoa ilman hallintaoikeuden haltijan suostumusta. Haltijan suostumuksella myynti tietenkin on mahdollista. Tällä tavoin hallintaoikeuden haltija on vahvasti suojattu oikeaa omistajaa vastaan. Omistajan on vain siedettävä haltijan oikeutta käyttää asuntoa sen luonteenomaisella tavalla, eli asua asunnossa. Toisaalta hallintaoikeuden haltijalla ei ole oikeutta myydä asuntoa ilman omistajan suostumusta. Osapuolet ovatkin siis suojattuja toistensa väärinkäytöksiltä.

Perintöasiat voivat olla monimutkaisia, ja hankalissa kysymyksissä voi olla hyvä turvautua ammattilaisen apuun. Ammattitaitoista lakiapua tarjoavat Minilexin lakimiehet, jotka tavoitat myös Minilexin lakipuhelimen kautta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa