Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeus asunnon myynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintaoikeus tuottaa saajalleen vain oikeuden hallita jotain omaisuutta, mutta ei omistusoikeutta tähän omaisuuteen. Hallintaoikeuden voi saada esimerkiksi testamentilla. Tällöin kyse on hallintaoikeustestamentista. Jos testamentissa ei ole muuta määrätty, hallintaoikeus säilyy koko hallintaoikeuden haltijan elämän ajan. Myös leski saa hallintaoikeuden edesmenneen puolisonsa koko omaisuuteen, mikäli perilliset eivät vaadi jakoa. Jos jakoa vaaditaan, saa leski pitää hallussaan puolisoiden yhteisenä kotina pidettyä asuntoa ja tavanomaista koti-irtaimistoa koko loppuelämänsä ajan. Hallintaoikeus on myös voitu pidättää asuntoon sen omistusoikeuden myynnin yhteydessä, esimerkiksi vanhempien myydessä asuntonsa lapsilleen. Myös asunnon vuokralaisella on hallintaoikeus asuntoon, josta säädetään monelta osin erikseen vuokrasuhteisiin liittyvässä lainsäädännössä.

Hallintaoikeuteen kuuluu oikeus pitää omaisuutta hallussaan ja käyttää sitä sen luonteenomaisella tavalla. Hallintaoikeuden omistajalla on myös lähtökohtaisesti oikeus omaisuuden tuottoon. Omaisuutta ei saa kuitenkaan luovuttaa millään tavoin ilman sen omistajan suostumusta. Hallintaoikeuden saajaa on toisaalta myös suojattu tietyiltä omistajan toimilta, eli omistajakaan ei saa luovuttaa omaisuutta ilman hallintaoikeuden saajan suostumusta, tai muuten estää omaisuuden käyttöä. Molempia osapuolia on siis suojattu toisen väärinkäytöksien varalta.

Tarkempia tietoa asunnon hallintaoikeuteen liittyen voit kysyä Minilexin lakimiehiltä, jotka tavoitat esimerkiksi Minilexin lakipuhelimen kautta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa