Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeus asunnon myynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintaoikeus tuottaa saajalleen vain oikeuden hallita jotain omaisuutta, mutta ei omistusoikeutta tähän omaisuuteen. Hallintaoikeuden voi saada esimerkiksi testamentilla. Tällöin kyse on hallintaoikeustestamentista. Jos testamentissa ei ole muuta määrätty, hallintaoikeus säilyy koko hallintaoikeuden haltijan elämän ajan. Myös leski saa hallintaoikeuden edesmenneen puolisonsa koko omaisuuteen, mikäli perilliset eivät vaadi jakoa. Jos jakoa vaaditaan, saa leski pitää hallussaan puolisoiden yhteisenä kotina pidettyä asuntoa ja tavanomaista koti-irtaimistoa koko loppuelämänsä ajan. Hallintaoikeus on myös voitu pidättää asuntoon sen omistusoikeuden myynnin yhteydessä, esimerkiksi vanhempien myydessä asuntonsa lapsilleen. Myös asunnon vuokralaisella on hallintaoikeus asuntoon, josta säädetään monelta osin erikseen vuokrasuhteisiin liittyvässä lainsäädännössä.

Hallintaoikeuteen kuuluu oikeus pitää omaisuutta hallussaan ja käyttää sitä sen luonteenomaisella tavalla. Hallintaoikeuden omistajalla on myös lähtökohtaisesti oikeus omaisuuden tuottoon. Omaisuutta ei saa kuitenkaan luovuttaa millään tavoin ilman sen omistajan suostumusta. Hallintaoikeuden saajaa on toisaalta myös suojattu tietyiltä omistajan toimilta, eli omistajakaan ei saa luovuttaa omaisuutta ilman hallintaoikeuden saajan suostumusta, tai muuten estää omaisuuden käyttöä. Molempia osapuolia on siis suojattu toisen väärinkäytöksien varalta.

Tarkempia tietoa asunnon hallintaoikeuteen liittyen voit kysyä Minilexin lakimiehiltä, jotka tavoitat esimerkiksi Minilexin lakipuhelimen kautta.

Yhteenveto

  • Hallintaoikeus antaa saajalleen oikeuden pitää hallussaan jotain omaisuutta, mutta se ei tuota omistusoikeutta omaisuuteen.
  • Hallintaoikeuden voi saada esimerkiksi testamentilla tai vuokrasopimuksella.
  • Hallintaoikeuteen kuuluu oikeus pitää omaisuutta hallussaan ja käyttää sitä sen luonteenomaisella tavalla. Hallintaoikeuden omistajalla on myös lähtökohtaisesti oikeus omaisuuden tuottoon.
  • Omaisuutta ei saa luovuttaa ilman omistajan suostumusta, mutta myöskään omaisuuden omistaja ei saa luovuttaa omaisuutta ilman hallintaoikeuden saaneen suostumusta. 

Summary in English

  • The right of possession gives the recipient the right to possess some property, but it does not confer ownership of the property.
  • The right of possession can be obtained, for example, by will or lease.
  • The right of possession includes the right to possess and use the property in its characteristic manner. The owner of the right of possession is also, in principle, entitled to the proceeds of the property.
  • The property may not be disposed of without the consent of the owner, but also the owner of the property may not dispose of the property without the consent of the holder.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Voidaanko pelkkä asunnon omistusoikeus myydä?

Asunnon omistusoikeus on mahdollista myydä ilman hallintaoikeuden myöntämistä, sillä hallintaoikeus on voitu pidättää asuntoon. 

2.  Missä tilanteissa kyse on pelkästään hallintaoikeudesta asuntoon?

Henkilöllä on pelkästään hallintaoikeus asuntoon silloin, kun kyse on vuokrasopimuksesta, eli henkilö vuokraa asuntoa itselleen asunnon omistajalta, sekä esimerkiksi myös silloin, kun leskellä on oikeus pitää asunto hallinnasaan puolisonsa kuoltua. 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]