Minilex - Lakipuhelin

Kuka vastaa asunnosta aiheutuvista kustannuksista?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakkeen kauppaa tehtäessä on tärkeää selvittää, miten vastuu asunnosta aiheutuvista erilaisista kuluista jakautuu myyjän ja ostajan kesken. Ostaja ja myyjä voivat luonnollisesti myös sopia kulujen jakaantumisesta keskenään. Jos toisin ei ole sovittu, myyjä vastaa säännöllisistä yhtiövastikkeista ja muista niihin rinnastettavista asuntoyhteisölle suoritettavista maksuista, jotka kohdistuvat asunnon hallinnan luovutusta edeltävään aikaan. Mainittuja muita maksuja voivat olla esimerkiksi erilaiset käyttökorvaukset, kuten saunamaksu tai autotallin vuokra. Mikäli muuta ei ole sovittu, myyjä vastaa myös muista asunnon hoito-, ylläpito- tai parannuskustannuksista, jotka kohdistuvat asunnon luovutusta edeltävään aikaan. Tällaisia kustannuksia ovat esimerkiksi sähkö- ja lämmityskustannukset. Myyjä vastaa myös muusta kuin hyödykkeen käyttöön perustuvasta juoksevasta kustannuksesta, joka syntyy ennen asunnon hallinnan luovutusta. Tällaisia kustannuksia ovat esimerkiksi asunnon laitteiden hankinta- ja huoltomenot. Samaten, jollei toisin ole sovittu, myyjän vastuulla on sellaisten julkisoikeudellisten maksujen suorittaminen, joita koskeva maksuvelvollisuus syntyy ennen asunnon hallinnan luovutusta. Ostaja vastaa puolestaan sellaisista julkisoikeudellisista maksuista, jotka tulevat suoritettavaksi hänen hallinta-aikanaan. On huomattava, että jos asunnon luovutus viivästyy ostajan puolella olevasta syystä, edellä mainitut kustannukset siirtyvät ostajan vastattaviksi siitä lähtien, kun asunnon luovutuksen olisi sopimuksen mukaan pitänyt tapahtua.

Yhteenveto

  • Myyjä vastaa säännöllisistä yhtiövastikkeista ja muista niihin rinnastettavista asuntoyhteisölle suoritettavista maksuista, jotka kohdistuvat asunnon hallinnan luovutusta edeltävään aikaan, ellei ole sovittu toisin.
  • Myyjä vastaa muista asunnon hoito-, ylläpito- tai parannuskustannuksista, jotka kohdistuvat aikaan ennen asunnon luovutusta, ellei toisin ole sovittu. Myyjä vastaa myös muusta kuin hyödykkeen käyttöön perustuvasta juoksevasta kustannuksesta, joka syntyy ennen asunnon hallinnan luovutusta. 
  • Ostaja vastaa  sellaisista julkisoikeudellisista maksuista, jotka tulevat suoritettavaksi hänen hallinta-aikanaan. Jos asunnon luovutus viivästyy ostajan puolella olevasta syystä, myyjän vastuulla olevat kustannukset siirtyvät ostajan vastattaviksi siitä lähtien, kun asunnon luovutuksen olisi pitänyt tapahtua.

Summary in English

  • The seller is responsible for regular company consideration and other comparable payments to the housing corporation that are made prior to the transfer of possession of the apartment, unless otherwise agreed.
  • The seller is responsible for other costs of care, maintenance or improvement of the apartment, which are incurred during the time before the transfer of the apartment, unless otherwise agreed. The seller is also responsible for the running costs other than those arising from the use of the asset before the transfer of the possession of the apartment.
  • The buyer is responsible for such public-law payments that become payable during his time of possession. If the transfer of the apartment is delayed due to a reason on the buyer's side, the costs borne by the seller will be passed on to the buyer from the time when the transfer of the apartment should have taken place.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Miten tulisi toimia, jos myyjä haluaisi siirtää vastuunsa yhtiövastikkeista aikaisemmin ostajan vastattavaksi?

Lähtökohtaisesti myyjä vastaa yhtiövastikkeista, jotka kohdistuvat asunnon hallinnan luovutusta edeltävään aikaan. Jos kuitenkin myyjä haluaa tämän vastuun siirtyvän aikaisemmin ostajalle, he voivat yhdessä ostajan kanssa sopia toisin kyseisestä asiasta. 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]