Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakkeen tuotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakkeesta voi muodostua sen omistajalle tuottoa silloin, kun omistaja luovuttaa osakkeen kokonaan tai osittain toisen käytettäväksi. Yleensä kyse on asunto-osakkeen vuokraamisesta toiselle henkilölle. Oikeus luovuttaa osake toisen henkilön käyttöön on osakkeen omistajalla.

Asunto-osakkeen tuotto syntyy sen vuokrauksesta syntyvistä tuloista. Asunto-osakkeen vuokran määrittämisessä kannattaa ottaa huomioon osakkeen oikeuttaman asuinhuoneiston kunto, sijainti, koko ja lähialueen yleinen vuokrataso. Vuokran määrää voi muuttaa siten, kuin siitä on osaketta koskevassa vuokrasopimuksessa sovittu. Vuokraamisesta syntyvän tuoton laskemisessa kannattaa huomioida myös osakkeeseen kohdistuvat kulut, kuten asunnon hoitovastikkeet. Vuokratuotto syntyy siten vuokran määrän ja asunto-osakkeen kulujen suhteesta asunnon velattomaan hintaan.

Asunto-osakkeen vuokraamisesta saatavat vuokratulot ovat veronalaisia tuloja ja yleensä ne katsotaan henkilökohtaisen tulonlähteen tuloiksi, jolloin niiden verotuksessa sovelletaan tuloverolakia. Verotuksessa vuokratulot katsotaan luonnollisen henkilön pääomatuloksi. Vuokratulot voidaan kuitenkin joissain tapauksissa katsoa myös elinkeinotoiminnan tai maatilatalouden tuloiksi.

Yhteenveto

  • Asunto-osakkeesta voi muodostua osakkeenomistajalle tuottoa, jos osakkeenomistaja luovuttaa osakkeen osittain tai kokonaan toisen käytettäväksi. Oikeus tällaiseen toimintaan on osakkeenomistajalla.
  • Asunto-osakkeen tuotto on seurausta sen vuokrauksesta syntyvistä tuloista. 
  • Vuokran määrittämisessä kannattaa huomioida asuinhuoneiston sijainti, kunto, koko ja lähialueen yleinen vuokrataso. Vuokraamisesta aiheutuvan tuoton arvioimisessa on kannattavaa huomioida myös osakkeesta aiheutuvat kulut.
  • Vuokratuotto syntyy vuokran määrän ja asunto-osakkeen kulujen suhteesta asunnon velattomaan hintaan.
  • Vuokratulot ovat veronalaisia tuloja ja ne yleensä katsotaan henkilökohtaisen tulolähteen tuloiksi, jolloin verotukseen sovelletaan tuloverolakia. Verotuksessa vuokratulot katsotaan luonnollisen henkilön pääomatuloiksi, mutta tietyissä tapauksissa ne voidaan katsoa myös maatalouden tai elinkeinotoiminnan tuloiksi.

Summary in English

  • A housing share may generate a return for the shareholder if the shareholder transfers part or all of the share for the use of another. The right to such action rests with the shareholder.
  • The return on the housing share is the result of the income from its rental.
  • When determining the rent, it is worth taking into account the location, condition, size of the apartment and the general rent level of the surrounding area. When estimating the return on a rental, it is also worthwhile to take into account the costs of the share.
  • The rental income is generated by the ratio of the amount of rent and housing share expenses to the debt-free price of the apartment.
  • Rental income is taxable income and is usually considered to be income from a personal source of income, in which case taxation is subject to the Income Tax Act. In taxation, rental income is considered the capital income of a natural person, but in certain cases it can also be considered the income of agriculture or business activities.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Onko osakkeenomistajalla aina oikeus osakehuoneiston luovuttamiseen?

Osakkeenomistajalla on lähtökohtaisesti oikeus luovuttaa asunto-osakkeen oikeuttama osakehuoneisto toisen käyttöön, mutta on mahdollista, että yhtiöjärjestyksessä tai laissa on rajoituksia tai niissä määrätään toisin tähän oikeuteen liittyen.

2. Miten osakkeenomistaja saa selville asunnon mahdollisen vuokratuoton?

Osakkeenomistajan kannattaa huomioida kulut, mitä osakehuoneistosta aiheutuu. Kulujen huomioimisen avulla, osakkeenomistaja pystyy arvioimaan tuottonsa, mitä hän saa huoneiston vuokraamisesta, sillä osakehuoneiston tuotto saadaan selville vuokran määrän ja kulujen suhteesta asunnon velattomaan hintaan.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]