Minilex - Lakipuhelin

Asunto lahjana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lahjaksi katsotaan vastikkeeton luovutus. Lisäksi lahjanluonteinen luovutus, jossa vastike on vain vähäinen osa asunnon arvosta, katsotaan lahjaksi. Lisäksi edellytyksenä on, että luovuttajalla on ollut lahjoitustarkoitus. Asunto, niin asunto-osake kuin kiinteistö, voidaan lahjoittaa kokonaisuudessaan tai tiettynä osuutena, esimerkiksi yhtenä kolmasosana (1/3) koko asunnosta.

Kiinteistön lahjaan sovelletaan kaikkia kiinteistön kaupan muotosäännöksiä. Näin ollen sekä lahjan antajan että lahjan saajan on allekirjoitettava lahjakirja, jonka julkinen kaupanvahvistaja vahvistaa. Omistusoikeus siirtyy lahjansaajalle samoin kuin kiinteistön kaupassa eli luovutuskirjan allekirjoittamisella, ellei omistus- ja hallintaoikeuden siirtymisestä ole sovittu toisin.

Asunnon lahjoituksessa on tärkeää huomioida lahjaverotukseen liittyvä lainsäädäntö. Lahjaveroa pitää maksaa aina selkeistä lahjoista ja lahjanluonteisista luovutuksista. Lisäksi, kun kauppa- tai vaihtosopimuksessa sovittu vastike on enintään kolme neljäsosaa (3/4) käyvästä hinnasta, katsotaan käyvän hinnan ja vastikkeen välinen ero lahjaksi, ja siten lahjaveron alaiseksi. Lahjaveron määrään vaikuttavat lahjanantajan ja -saajan sukulaisuussuhde eli lahjaveroluokka sekä lahjan arvo. Lahjaveromäärä nousee progressiivisesti lahjan arvon mukaan.

Aina asunnon lahjoitusta ei tulkita lahjana, vaan sitä voidaan pitää myös ennakkoperintönä. Esimerkiksi rintaperillisten saama asunto-osake tulkitaan useimmiten automaattisesti ennakkoperintönä, ellei muutoin ole määrätty, sillä asunto-osakkeen lahjoituksessa on yleensä kyseessä tavanomaista suurempi lahja. Sen sijaan muille kuin rintaperillisille osoitetuissa lahjoissa asunnon lahjoitusta ei tulkita automaattisesti ennakkoperintönä, vaan lahjaolettamasta poiketaan vain lahjan antajan erityismääräyksestä.

Kun lahjan antamisen tai saamisen tarkemmat oikeudelliset näkökulmat pohdituttavat, kannattaa kääntyä Minilexin lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa