Minilex - Lakipuhelin

Asunto lahjana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun asunto tai sen osuus annetaan lahjaksi, liittyy asiaan monta aspektia. Esimerkiksi ne, millaisena osuutena asunto lahjoitetaan tai miten lahjavero asuntojen lahjoittamisen kohdalla määräytyy, ovat monesta seikasta riippuvaisia asioita.

 

Asunto-osaketta tai kiinteistöä ei voi lahjoittaa rahallisesti määriteltynä osuutena; kun lahjoitetaan asunto-osake tai kiinteistö, tulee lahjan olla vain kokonaisena lahjoitettu tai lahjoituksen määrän oltava merkitty murto-osana. Asunto on siis mahdollista lahjoittaa kokonaisuudessaan (1/1) tai esimerkiksi kolmasosana (1/3). Lahjoituksen määrittelyssä ei siis käytetä hintaa arviona, vaan sen sijaan käytetään osuutta. 

 

Hinnan arviolla on kuitenkin merkityksensä, kun puhutaan lahjaverosta. Lahjaveroa on maksettava kaikista lahjoituksista, jotka täyttävät lahjaveron määritelmän kriteerit. On myöskin hyvä muistaa, että jos asuntonsa haluaa myydä esimerkiksi läheiselleen huomattavasti halvemmalla, kuin mitä asuntomarkkinoilla yleisesti kohteen arvona pidettäisiin, voi kauppa olla verottajan näkökulmasta lahjaksi tulkittava toimi (lahjanluonteinen kauppa). Myöskin tällöin lahjan saaja on velvollinen maksamaan lahjaveroa. Muita lahjaveroon vaikuttavia tekijöitä ovat mm. sukulaisuussuhde ja se, mihin veroluokkaan lahjan saaja kuuluu. Lähimmät omaiset, kuten puoliso ja lapset kuuluvat ensimmäiseen veroluokkaan, jolloin maksettavan veron määrä on vähäisempi. Toiseen veroluokkaan kuuluvat muut kaukaisemmat sukulaiset ja mahdolliset suvun ulkopuoliset lahjan saajat, jolloin heille maksettavaksi tulee suurempi lahjavero.

 

Aina kuitenkaan asunnon lahjoitusta ei tulkita varsinaisena lahjana, vaan joskus sitä voidaan pitää myös ennakkoperintönä. Esimerkiksi rintaperillisten saama asunto-osake tulkitaan useimmiten automaattisesti ennakkoperintönä, ellei muutoin ole määrätty, sillä asunto-osakkeen lahjoituksessa on kyseessä tavanomaista suurempi lahja. Muille kuin rintaperillisille osoitetuissa lahjoissa asunnon lahjoitusta ei tulkita automaattisesti ennakkoperintönä, vaan lahjaolettamasta poiketaan vain lahjan antajan erityismääräyksestä.

 

Kun lahjoitetaan asunto-osake tai kiinteistö, lahjan määrittelyyn ja esimerkiksi lahjaveron määräytymiseen vaikuttavat monet asiat. Kun lahjan antamisen tai saamisen oikeudelliset näkökulmat pohdituttavat, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen. Me Minilexillä autamme mielellämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa