Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakkeen luovutusvoitto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Verovapaa asunto-osakkeen luovutus

Asunto-osakkeen luovutuksesta saatu voitto ei ole veronalaista mikäli verovelvollinen, eli myyjä, on yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan omistanut sekä samanaikaisesti käyttänyt huoneistoa omana tai perheensä vakituisena asuntona.

Omistusaikaa arvioidaan kauppakirjassa sovitun omistuksen siirtymisen perusteella. Asumisaikaa arvioidaan muuttopäivien perusteella.

Lähtökohtaisesti henkilöllä tai perheellä ei voilla samanaikaisesti kuin vain yksi vakituinen asunto. Verovapaus siis edellyttää, että asuntoa tulee käyttää vakituisena asuntona vähintään kaksi vuotta, sekä sitä, että omistaja tai hänen perheenjäsenensä asuu asunnossa kaksi vuotta yhtäjaksoisesti. Luovutuksen, eli asunnon myymisen, ei kuitenkaan tarvitse ajoittua oman tai perheen asumisen päättymiseen, vaan asunto voidaan myydä verovapaasti myöhemminkin.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Muut tilanteet

Asunto-osakkeen luovutuksesta, eli myynnistä, saatu voitto on pääomatuloa ja veronalaista tuloa, ellei kyseessä ole edellä mainittu oman vakituisen asunnon luovutusvoitto. Kyse voi olla esimerkiksi sijoitusasunnon tai loma-asunnon myynnistä.

Luovutusvoitto, josta vero määrätään, lasketaan joko vähentämällä myyntihinnasta asunnon (asunto-osakkeen) ostohinta ja hankintakulut tai käyttämällä hankintameno-olettamaa. Hankintameno-olettama on 40 % myyntihinnasta, jos osake on omistettu yli 10 vuotta ja tätä lyhemmissä omistusajoissa 20 %. Tällöin vero määrätään määrästä, joka vastaa joko 80 % tai 60 % ostohinnasta.

Asunto-osakkeen luovutuksesta saatu myyntivoitto katsotaan verotuksessa sen vuoden tuloksi, jonka aikana sitova kauppa tai muu sopimus on tehty. Näin ollen kauppahinnan tosiasiallinen maksuhetki ei määritä vuotta, jonka tulona luovutusvoitto verotetaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa