Asunto-osakeyhtiö voi puuttua osakkeenomistajan tai muun huoneistoa käyttävän laiminlyönteihin ja virheelliseen toimintaan ottamalla huoneiston haltuun. Tällöin huoneisto otetaan asunto-osakeyhtiön hallintaan määräajaksi. Haltuunotto voidaan keskeyttää, mikäli haltuunoton perusteena olevat syyt, kuten esimerkiksi osakkaan laiminlyönnit muuttuvat.
Haltuunottoon on perusteet silloin, kun:
- osakkeenomistaja ei maksa erääntynyttä yhtiövastiketta tai yhtiölle varoituksen antamisesta ja yhtiökokouksen koolle kutsumisesta syntyneitä kuluja
- huoneistoa hoidetaan niin huonosti, että yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle aiheutuu siitä haittaa
Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.
Mies, Länsi-Suomi
Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.
Nainen, Etelä-Suomi
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Nainen, Itä-Suomi
- osakehuoneistoa käytetään oleellisesti vastoin yhtiöjärjestyksessä määrättyä käyttötarkoitusta tai muuta yhtiöjärjestyksen määräystä tai, jos huoneiston käyttötarkoituksesta ei määrätä yhtiöjärjestyksessä, vastoin yhtiön hyväksymää tai muuten vakiintunutta käyttötarkoitusta
- huoneistossa vietetään häiritsevää elämää tai
- osakkeenomistaja tai muu osakehuoneistossa asuva ei noudata, mitä järjestyksen säilymiseksi yhtiön tiloissa on tarpeen.
Päätöshallintaan otosta kuuluu yhtiökokoukselle, joka päättää asiasta yksinkertaisella enemmistöllä. Päätöstä ei saa tehdä, jos rikkomuksella on vähäinen merkitys. Yhtiön hallituksen on ensin annettava kirjallinen varoitus osakkeen omistajalle ja vuokralaiselle tai muulle huoneiston asukkaalle. Mikäli varoituksen perusteen oleva seikka korjataan, päätöstä haltuunotosta ei tämän jälkeen voida enää tehdä. Yhtiökokouksen on annettava päätös osakkeen omistajalle, vuokralaiselle tai muulla asukkaalle tiedoksi 60 päivän kuluessa päätöksen tekemisestä.