Minilex - Lakipuhelin

Suunnitteilla tai rakenteilla olevan asunnon ennakkomarkkinointi


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Ennakkomarkkinoinnilla tarkoitetaan suunnitteilla tai rakenteilla olevan asunnon markkinoimista. Kuluttajille voidaan tarjota jo suunnitteluvaiheessa mahdollisuus tehdä varaus asunnosta, vaikka varsinaista rakentamispäätöstäkään ei siis olisi vielä tehty. Tämän tarkoituksena on esimerkiksi selvittää rakennettavan kohteen kiinnostavuus. Rakentamisvaiheessa ennakkomarkkinointi tarkoittaa sitä, että kuluttaja ja myyjä voivat tehdä sitovan rakentamisvaiheen kauppakirjan sijaan varaussopimuksen.

Kyseinen ennakkomarkkinointi ei voi kuitenkaan johtaa sitoviin ostopäätöksiin. Myöskään ennakkomarkkinoinnin johdosta tehtävä varaussopimus ei ole kuluttajaa sitova. Kuluttaja voi siten tällaisessa tilanteessa syytä ilmoittamatta vetäytyä kaupasta ilman seuraamuksia ja saada jo mahdollisesti maksamansa varausmaksun kokonaisuudessaan takaisin.

Jotta kyseessä voi olla ennakkomarkkinointi, kyseinen varausmaksu ei saa ylittää neljää prosenttia varaussopimuksen yhteydessä sovitusta kauppahinnasta. Ennakkomarkkinointi voi tietenkin johtaa myös varsinaiseen kaupan tekoon kohteen valmistuttua. Tällöin kuluttajan suorittama varausmaksu tulee lukea osaksi kauppahintaa.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa