Minilex - Lakipuhelin

Asumistuki ja omistusasunto


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Lain mukaan yleistä asumistukea voidaan myöntää ruokakunnan Suomessa sijaitsevan vakinaiseksi asunnoksi katsottavan omistusasunnon asumismenoihin. Omistusasunnoiksi katsotaan asunto-osakeyhtiön ja asunto-osuuskunnan omistamassa talossa sijaitsevat omistusasunnot sekä muut omistusasunnot. Asunto katsotaan omistusasunnoksi, jos ruokakunta omistaa siitä vähintään 50 %.

Ruokakuntaan kuuluviksi katsotaan samassa asunnossa pysyvästi asuvat henkilöt. Erillisiin ruokakuntiin katsotaan kuuluviksi henkilöt, jotka hallitsevat asunnon eri osia erillisten vuokrasopimusten tai hallintasopimuksen perusteella.

Omistusasuntoja ovat osakeasunnot ja muut omistusasunnot. Osakeasunnoilla tarkoitetaan asunto-osakeyhtiön tai asunto-osuuskunnan omistamassa talossa sijaitsevaa omistusasuntoa.

Omistusasunnossa asuvan ruokakunnan asumismenoiksi hyväksytään asunnon hoito- ja rahoitusmenot. Asunto-osakkeessa asuvan hoitomenoiksi yleistä asumistukea myönnettäessä hyväksytään asunto-osakkeesta koituvat vastikemaksut sekä erilliset vesimaksut ja lämmityskustannukset. Hyväksyttävissä lämmityskustannuksissa huomioidaan ruokakunnan koko. Muussa omistusasunnossa asuvan ruokakunnan hyväksyttävät asunnon hoitomenot ja siten myös maksettavan asumistuen määrä määrittyy ruokakunnan koon mukaan.

Hyväksyttävien hoito- ja lämmityskustannusten määrissä on alueellisia eroja. Samoin alueellisia eroja on hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärissä. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa