- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Asumistukea voidaan myöntää ruokakunnan (eli samassa asunnossa pysyvästi asuvien henkilöiden) asunnon asumismenoihin. Asumistukea voidaan myöntää vain, jos vuokra-, asumisoikeus- tai omistusasunto sijaitsee Suomessa ja se katsotaan vakinaiseksi asunnoksi. Asunnon pitää myös olla asumiskäyttöön sopiva ja käyttötarkoitukseltaan vakinaiseen asuinkäyttöön tarkoitettu.
Asumistukea pienennettiin kaikilta yleisen asumistuen saajilta vuonna 2024 ja muutokset astuivat voimaan 1.4.2024. Jos asumistukea on saanut jo ennen 1.4.2024, tukea pienennetään vasta kun asumistuki seuraavan kerran tarkistetaan. Ennen muutosta ruokakunnan oli mahdollista saada asumistukea jopa 80% asumismenoista, mutta muutosten jälkeen ruokakunnalla on oikeus saada asumistukea enintään 70% asumismenoista. Tuettavasta asumismenojen enimmäismäärästä on kuitenkin säädetty erikseen ja siinä on otettu huomioon asunnon sijainti ja ruokakunnan koko. Esimerkiksi Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa tai Vantaalla sijaitsevan, yhden henkilön ruokakunnan asumismenot voivat asumistuen muutoksen jälkeen olla enintään 563 euroa kuukaudessa. Lisäksi asumismenoista on vähennetty tulojen mukaan määräytyvä perusomavastuuosuus.
Asumistukeen aiemmin oikeutetut omistusasunnot eli osakeasunnot ja muut omistusasunnot eivät enää 1.1.2025 alkaen ole oikeutettuja asumistukeen. Omistusasunnon hyväksyttäviksi asumismenoiksi katsotaan 31.12.2024 asti asunnon hoito- ja rahoitusmenot. Osakeasunnon hoitomenoiksi hyväksytään kyseiseen päivämäärään asti asunnon vastike sekä erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset. Osakeasunnossa huomioitavien hoitomenojen määrä voi olla enintään 30 % asunnon enimmäisasumismenoista. Muun omistusasunnon hoitomenot on määritelty erikseen ruokakunnan koon mukaisesti, niin että esimerkiksi yhden henkilön ruokakunnan hoitomenoksi hyväksytään 89 euroa kuukaudessa.
Omistusasunnon rahoitusmenoiksi hyväksytään asunnon hankkimiseksi ja perusparantamiseksi otettujen henkilökohtaisten lainojen kuukausittaiset korot 73 % asti. Lainojen on oltava valtion, kunnan, seurakunnan tai julkisen valvonnan alaisen luottolaitoksen myöntämiä. Osakeasunnon rahoitusmenoina voidaan huomioida enintään 70 % asunnon enimmäisasumismenoista. Jos asunnon hoitomenot ylittävät enimmäishoitomenot, ylimenevästä osasta otetaan huomioon 73 % asunnon hyväksyttävinä rahoitusmenoina. Nämäkin omistusasuntojen rahoitusmenoja koskevat säännökset ovat voimassa vain 31.12.2024 asti.
Yleistä asumistukea ei myönnetä ilman erityistä syytä opiskelijalle, jolla on oikeus maksuttomaan asuntolapaikkaan oppilaitoksen puolesta eikä ruokakunnille, jonka avio- tai avopuolisoista koostuvan ruokakunnan jäsenillä tai kaikilla ruokakunnan jäsenillä on oikeus eläkkeensaajan asumistukeen.
- Asumistukea varten edellytetään, että asunto sijaitsee Suomessa, kyseessä on vakituinen asunto, sekä se sopii ja on tarkoitettu varsinaiseen asumiskäyttöön.
- Asumistukea voi saada 31.12.2024 asti omistus-, vuokra- tai asumisoikeusasuntoon, jonka jälkeen omistusasuntojen asumistuki lakkautetaan.
- Asumistukea ruokakunta on oikeutettu saamaan 70% asumismenoista. Jos kuitenkin asumistuen maksu on alkanut ennen 1.4.2024, tuki voi kattaa jopa 80 % asumismenoista kunnes asumistuen tarkistus suoritetaan.
- Lähtökohtaisesti opiskelija ei saa asumistukea, jos hänellä on oikeus maksuttomaan asuntolapaikkaan oppilaitoksen kautta. Sama koskee avio-tai avopuolisoista koostuvia ruokakunnan jäseniä tai kaikkia ruokakunnan jäseniä, jos jollain näistä jäsenistä on oikeus eläkkeensaajan asumistukeen.
- For housing allowance, it is required that the house is located in Finland, it is a permanent dwelling, and it is suitable and intended for actual housing use.
- Housing allowance can be obtained for owner-occupied, rental or right-of-occupancy housing.
- The household is entitled to housing allowance for 80% of housing costs.
- Usually a student does not receive housing allowance if he or she is entitled to a free-of-charge place in a dormitory through an educational institution. The same applies to members of the household consisting of married or cohabiting couples, or to all members of the household, if any of these members is entitled to the pensioner's housing allowance.
1. Milloin henkilö kuuluu eri ruokakuntaan, ja miten se vaikuttaa yleiseen asumistukeen?
Henkilö kuuluu eri ruokakuntaan, jos hän on hoitosopimuksella sijoitettu ruokakunnan huolehdittavaksi vamman tai sairauden takia. Myös jos henkilö erillisen hallintasopimuksen tai vuokrasopimuksen vuoksi hallitsee osaa asunnosta, hän kuuluu eri ruokakuntaan. Koska yleinen asumistuki on ruokakuntakohtainen, eri ruokakuntaan kuuluva ei kuulu saman asumistuen piiriin. Tällainen henkilö voi hakea itselleen erillistä asumistukea.
2. Mitä jos olen oikeutettu yleiseen asumistukeen, mutta olen unohtanut hakea sitä ajoissa?
Edeltäneeltä kuukaudelta asumistuen hakemisesta voi saada asumistukea, mutta henkilön on kuitenkin täytynyt täyttää tällöin jo asumistuen saamiseksi edellytettävät kriteerit.
3. Miten se vaikuttaa yleisen asumistuen määrittämisessä, jos omistusasunnossa asuvilla on alivuokralainen?
Tällaisessa tilanteessa alivuokralaisen maksama vuokra vähennetään omistusasunnon ruokakunnan hoitomenoista, mutta jos alivuokralaisen maksama vuokrasumma ylittää tämän, voidaan vähennyksiä tehdä myös tämän lisäksi rahoitusmenoista. Huomaa kuitenkin, ettei asumistukea makseta omistusasuntojen ruokakunnille enää 1.1.2025 alkaen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.