Minilex - Lakipuhelin

Taloussuunnitelma ja sen muuttaminen


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Taloussuunnitelma kuuluu turva-asiakirjoihin ja on merkittävä asiakirja erityisesti ostajalle. Taloussuunnitelman avulla ostaja voi nimittäin arvioida ostamansa asunto-osakkeen arvon ja myös odotettavissa olevat asuinkustannukset.

Taloussuunnitelmasta käy ilmi muun muassa asunto-osakeyhtiön velat ja vakuudet, eikä osakeyhtiö voi rakentamisvaiheen aikana ottaa velkaa tai antaa varallisuuttaan vakuudeksi muuten kuin taloussuunnitelman mukaisesti. Tämän vuoksi taloussuunnitelma on tärkeä asiakirja myös sille, joka aikoo myöntää lainaa rakentamisvaiheessa olevalle osakeyhtiölle.

Sen jälkeen, kun yksikin osake on myyty kuluttajalle, yhtiön taloussuunnitelmaan merkittyä velkojen yhteismäärää saadaan pääsääntöisesti korottaa vain kaikkien osakkeenostajien kirjallisella suostumuksella. Tämäkin on ostajan kannalta merkittävä seikka. Kyseistä suostumusta ei kuitenkaan tarvita ostajien valitseman tilintarkastajan ja rakennustyön tarkkailijan palkkioiden ja töistä aiheutuvien kustannusten lisäämiseksi yhtiön menoihin.

Taloussuunnitelman muutoksesta on myös ilmoitettava turva-asiakirjojen säilyttäjälle ja osakkeenostajille. Tämä on tehtävä ennen kuin muutoksen tarkoittamaan toimenpiteeseen ryhdytään.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa