Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osake ja varainsiirtovero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Varainsiirtoveroa on suoritettava niin kiinteistön kuin arvopaperinkin luovutuksesta. Arvopapereihin luetaan mm. asunto-osakkeet. Näin ollen asunto-osakkeen luovutuksesta on lähtökohtaisesti maksettava varainsiirtoveroa. Varainsiirtoveron maksaa luovutuksensaaja eli asunto-osakkeen ostaja. Varainsiirtoveron perimiseen on velvollinen luovutuksen eli kaupan välittänyt kiinteistönvälittäjä. Mikäli asunto-osakkeen kaupassa ei käytetä kiinteistönvälittäjää, on ostajan muistettava maksaa varainsiirtovero ja tehtävä varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnolle.

Varainsiirtoveroa maksetaan 2 % velattomasta asunnon myyntihinnasta. Velaton hinta sisältää myyntihinnan sekä lainaosuuden. Vero on maksettava pääsääntöisesti kahden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta. Tietyissä tapauksissa, kuten kiinteistönvälittäjän kautta tapahtuvassa luovutuksessa, vero maksetaan kauppakirjan tekemisen yhteydessä. Jos kyse on uuden asunnon kaupasta, varainsiirtovero tulee maksaa kahden kuukauden kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt.

Lain mukaan ensiasunnon ostajan, eli esimerkiksi huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden luovutuksensaajan, ei tarvitse suorittaa varainsiirtoveroa, mikäli kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

 • luovutuksensaaja käyttää tai ryhtyy käyttämään vakituisena asuntonaan huoneistoa, jonka hallintaan oikeuttavista osakkeista hän on hankkinut vähintään puolet
 • luovutuksensaaja ei ole aikaisemmin omistanut vähintään puolta asuinrakennuksesta tai huoneiston hallintaan oikeuttavista osakkeista
 • luovutuksensaaja on ennen luovutuskirjan allekirjoittamista täyttänyt 18, mutta ei 40 vuotta.

Yhteenveto

 • Varainsiirtoveroa tulee suorittaa asunto-osakkeen luovutuksesta.
 • Ostaja maksaa varainsiirtoveron ja sen perii kaupan välittänyt kiinteistovälittäjä.
 • Jos asunnon kaupassa ei ole käytetty kiinteistövälittäjää, ostaja maksaa varainsiirtoveron ja tekee ilmoituksen siitä verohallinnolle.
 • Varainsiirtoveroa pitää maksaa kaksi prosenttia asunnon velattomasta myyntihinnasta. Velaton hinta sisältää lainaosuuden ja myyntihinnan.
 • Kiinteistövälittäjän kautta tapahtuvassa luovutuksessa varainsiirtovero tulee maksaa kauppakirjan tekemisen yhteydessä ja uuden asunnon kaupassa varainsiirtovero tulisi maksaa kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Muuten varainsiirtovero maksetaan yleensä kahden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta. 
 • Ensiasunnon ostajan ei välttämättä tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, mikäli laissa määritellyt ehdot täyttyvät.

Summary in English

 • Transfer tax must be paid on the transfer of the housing share.
 • The buyer pays the transfer tax and it is collected  by the real estate agent who brokered the transaction.
 • If no real estate agent has been used in the sale of the apartment, the buyer pays the transfer tax and submits a report to the Tax Administration.
 • The transfer tax must be paid at two per cent of the debt-free selling price of the apartment. The debt-free price includes the loan portion and the selling price.
 • In the case of a transfer through a real estate agent, the transfer tax must be paid at the time of making the deed of sale and in the case of a new dwelling, the transfer tax should be paid within two months of the transfer of ownership. Otherwise, the transfer tax is usually paid within two months of signing the deed of sale.
 • First-time home buyers do not necessarily have to pay transfer tax if the conditions specified in the law are met.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Keillä on vastuu varainsiirtoverosta asunto-osakkeen kaupassa?

Varainsiirtoverosta vastuu kuuluu asunto-osakkeen kaupassa asunto-osakkeen ostaja, ja jos kaupassa on käytetty kiinteistövälittäjää, myös hän on vastuussa varainsiirtoverosta, sillä hänen pitää periä se.

2. Paljon asunto-osakkeen kaupasta pitää maksaa varainsiirtoveroa?

Asunto-osakkeen kaupassa, varainsiirtoveroa pitää maksaa kahden prosentin verran velattomasta asunnon myyntihinnasta, ja velaton hinta sisältää lainaosuuden, sekä myyntihinnan.

3. Milloin ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa ensiasunnosta?

Ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos ostaja on 18-vuotias ennen luovutuskirjan allekirjoittamista, mutta ei 40-vuotias ja hän ei ole aikaisemmin omistanut vähintään puolta asuinrakennuksesta tai osakkeista, jotka oikeuttavat asuinhuoneiston hallintaan, sekä hän on hankkinut vähintään puolet huoneiston hallintaan oikeuttavista osakkeista ja ryhtyy käyttämään tai käyttää huoneistoa vakituisena asuntonaan. Näiden kaikkien ehtojen on täytyttävä ensiasunnon ostajan kohdalla varainsiirtoveron välttämiseksi.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]