Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osake ja varainsiirtovero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yleistä

Varainsiirtoveroa on suoritettava arvopaperin luovutuksesta. Näin ollen asunto-osakkeen luovutuksesta on lähtökohtaisesti maksettava varainsiirtoveroa. Varainsiirtoveron maksaa luovutuksensaaja, eli asunto-osakkeen ostaja. Varainsiirtoveron perimiseen on velvollinen luovutuksen, eli kaupan välittänyt kiinteistönvälittäjä. Tästä seuraa, että mikäli asunto-osakkeen kaupassa ei käytetä kiinteistönvälittäjää, on ostajan muistettava maksaa varainsiirtovero ja tehtävä varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnolle.

Varainsiirtoveroa maksetaan 2 % velattomasta asunnon myyntihinnasta. Velaton hinta sisältää myyntihinnan sekä lainaosuuden. Vero on maksettava kahden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Varainsiirtoveroa ei suoriteta asunto-osakkeen saannosta, silloin kun saanto perustuu lahjaan, perintöön, testamenttiin tai yhteisomistussuhteen purkamiseen. Avioerossa tehtävään ositukseen perustuvasta kiinteistön saannosta on suoritettava veroa siltä osin kuin vastikkeena on käytetty muuta kuin jaettavana olevaa varallisuutta. Veron suorittamisvelvollisuus ei tällöin koske vastikkeena käytettyä elatusavun kertamaksua.

Ensiasunnon verovapaus

Lain mukaan ensiasunnon ostajan, eli huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden luovutuksensaajan, ei tarvitse suorittaa varainsiirtoveroa, mikäli seuraavat ehdot täyttyvät:

  • luovutuksensaaja käyttää tai ryhtyy käyttämään vakituisena asuntonaan huoneistoa, jonka hallintaan oikeuttavista osakkeista hän on hankkinut vähintään puolet
  • luovutuksensaaja ei ole aikaisemmin omistanut vähintään puolta asuinrakennuksesta tai huoneiston hallintaan oikeuttavista osakkeista
  • luovutuksensaaja on ennen luovutuskirjan allekirjoittamista täyttänyt 18, mutta ei 40 vuotta

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa