- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Asuntokauppaa, jossa myydään asunto-osakehuoneistoon oikeuttavat asunto-osakkeet, edeltää yleensä neuvotteluvaihe. Ostaja voi tehdä asunto-osakkeista ostotarjouksen, jonka myyjä voi puolestaan hylätä tai hyväksyä. Myyjä voi myös tehdä ostajalle vastatarjouksen asunnon myynnistä. Potentiaalisia ostajia voi myös olla useita, jolloin he voivat tehdä myyjälle kilpailevia tarjouksia.
Myyjä voi asuntokaupassa vastaanottaa vapaasti kilpailevia tarjouksia ja päättää hyväksyykö hän niistä jonkun. Hän voi myös tehdä vastatarjouksen tietylle tarjouksen tekijälle. Tehdyt tarjoukset sitovat ostajia ja myyjän hyväksyvä vastaus tarjoukseen synnyttää sopimuksen, joka sitoo osapuolia kaupan tekemiseen. Tämän jälkeen myyjä ei voi enää neuvotella kilpailevien tarjouksien tekijöiden kanssa.
Kilpailevia tarjouksia ei voida kuitenkaan ottaa vastaan enää edes neuvotteluvaiheessa, jos myyjä vastaanottaa ostajan tekemän tarjouksen yhteydessä käsirahan, eli vaikka hän ei vielä olisi hyväksynyt tehtyä tarjousta. Myyjän on ensiksi palautettava käsiraha tarjouksen tekijälle, jotta hän voi vastaanottaa uusia tarjouksia. Käsirahan vastaanottaminen pysäyttää asunnon kaupankäynnin toistaiseksi.
Mikäli myyjä vastaanottaa useita kilpailevia tarjouksia ja hän on vastaanottanut yhdestä tai useammasta tarjouksesta käsirahan, tarjoukset eivät sido niiden tekijöitä. Myyjän on esimerkiksi palautettava käsiraha ostajalle tämän niin halutessa, eikä ostaja ole velvollinen sitoutumaan asunnon kauppaan tekemänsä tarjouksen mukaisesti. Käsirahan sijasta tarjoukset sisältävät nykyisin yleensä vakiokorvausehdon. Kyse on sopimussakosta, jota ei makseta etukäteen vaan vasta mahdollisessa sopimusrikkomustilanteessa. Tällöin tarjoukset eivät estä myyjää ottamasta vastaan kilpailevia tarjouksia, kun hän ei ole vielä hyväksynyt yhtään tarjousta.
Asunto-osakkeiden kaupassa, jossa myyjä on hyväksynyt ostajan tekemän tarjouksen, syntyneestä sitovasta sopimuksesta voidaan irtautua, jos siitä on etukäteen sovittu. Yleensä irtautumisen ehdoksi sovitaan käsirahan menettäminen tai vakiokorvauksen maksaminen. Jos myyjä tai ostaja vetäytyy asuntokaupasta sovittujen ehtojen mukaisesti, voi myyjä tämän jälkeen jälleen vapaasti vastaanottaa kilpailevia tarjouksia asunnosta.
Tarjoukset asuntokaupassa ovat sitovia myös suullisina, mutta epäselvyyksien välttämiseksi ne tulisi aina antaa kirjallisessa muodossa. Asunnon myyjän kannalta kilpailevat tarjoukset ovat hyvä asia, sillä ne yleensä nostavat kauppahintaa. Myyjän tulee kuitenkin tarkasti harkita, minkälaiseen sopimukseen hän on valmis sitoutumaan hyväksyvällä vastauksellaan.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.