- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Asuntokaupassa myyjä myy ostajalle osakehuoneistoon oikeuttavat asunto-osakkeet. Tätä asuntokaupan lopullista syntymistä edeltää usein neuvotteluvaihe, jossa ostaja tekee myyjälle ostotarjouksen asunnosta. Jos myyjä hyväksyy tarjouksen, tehty tarjous sitoo ostajaa kaupan tekemiseen. Myyjä voi myös hylätä tarjouksen tai tehdä vastatarjouksen, jolloin alkuperäinen ostotarjous ei enää sido ostajaa. Myyjän vastatarjous sitoo vastaavasti myyjää kaupan tekemiseen, jos ostaja hyväksyy sen.
Ostotarjouksen sitovuudesta voidaan poiketa, jos siitä on etukäteen sovittu tietyillä ehdoilla. Kyseessä ei kuitenkaan ole varsinainen ostotarjous, jos tarjouksessa on mainittu, ettei se hyväksyttynäkään sido osapuolia. On syytä myös huomioida, että myynti-ilmoitus on ostotarjoukseen houkuttelemista. Kyseessä ei ole tarjous vaan ilmoitus, joka ei sido myyjää, vaikka ostaja suostuisi kaikkiin myyjän ehtoihin.
Asuntokaupan ostotarjouksissa on tyypillisesti vakiokorvausehto tai siitä on maksettu käsirahaa vakuudeksi. Jos ostaja peruuttaa hyväksytyn tarjouksen, menettää hän maksetun käsirahan tai joutuu korvaamaan vakiokorvauksen mukaisen maksun. Vastaavasti, jos myyjä hyväksyttyään tarjouksen perääntyy kaupasta, joutuu hän palauttamaan maksetun käsirahan ja sen lisäksi maksamaan sovitun käsirahan suuruisen korvauksen tai maksamaan vakiokorvauksen mukaisen rahamäärän ostajalle. Sanktionluonteinen summa on kuitenkin enintään neljä prosenttia tarjouksen kauppahinnasta riippumatta siitä, onko käsiraha tai vakiokorvaus ollut suurempi.
Tarjous ei sido ostajaa, jos asuntokaupan kohteessa havaitaan tarjouksen tekemisen jälkeen ostopäätökseen vaikuttava merkityksellinen virhe tai puute. Tämä korostaa myyjän velvollisuutta antaa asunnosta kaikki oikeat tiedot ajoissa.
Ostotarjouksesta ei ole kyse ennakkomarkkinointivaiheessa tehdyssä asunnon varauksessa, vaikka sen yhteydessä maksettaisiin varausmaksu. Tilanteessa ei esimerkiksi ole tehty vielä asunnon rakentamispäätöstä, mutta sen kiinnostavuutta halutaan selvittää. Ostaja varaa oikeuden asunnon ostamiseen, mutta varaus ei sido ostotarjouksen tapaan häntä, ja mahdollinen varausmaksu on palautettava, mikäli kauppaa ei synny.
Ostotarjouksen ehdot on syytä sisällyttää kirjalliseen tarjoukseen, jotta niistä ei synny myöhemmin epäselvyyttä, vaikka myös suullinen tarjous on sitova. Myös jo mahdollisen kaupan ehdot on syytä kirjata osaksi tarjousta mahdollisuuksien mukaan. Tarjouksen ehdoissa tulee huomioida vähintään muun muassa tarjouksen voimassaoloaika, sen sitovuus ja siihen liittyvät ehdot sekä käsirahan tai vakiokorvauksen suuruus. Kaupan ehtoina on esitettävä esimerkiksi kauppahinta ja maksuehdot sekä omistusoikeuden ja hallintaoikeuden siirtyminen.
Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.
- Ostaja tekee ennen kaupan lopullista syntymistä myyjälle ostotarjouksen asunnosta. Myyjän hyväksyttyä tarjouksen, tehty tarjous sitoo ostajaa.
- Myyjä voi hylätä tehdyn tarjouksen tai tehdä vastatarjouksen, jolloin ostaja ei ole enää sidottu alkuperäiseen ostotarjoukseensa.
- Ostotarjouksen sitovuudesta voidaan poiketa, jos siitä on etukäteen sovittu tietyillä ehdoilla.
- Myynti-ilmoitus ei ole tarjous, vaan se on ilmoitus, eikä se sido myyjää.
- Asuntokaupan ostotarjouksissa käytetään tavallisesti vakiokorvausehtoa tai siitä on maksettu käsiraha vakuudeksi. Ostaja menettää käsirahan tai joutuu maksamaan vakiokorvauksen silloin, kun hän peruuttaa hyväksytyn tarjouksen.
- Tarjous ei sido ostajaa, jos asuntokaupan kohteessa havaitaan tarjouksen tekemisen jälkeen ostopäätökseen vaikuttava merkityksellinen virhe tai puute.
- Asunnon varaus ennakkomarkkinointivaiheessa ei ole ostotarjous, vaikka sen yhteydessä maksettaisiin varausmaksu.
- Ostotarjouksen ehdot on kannattavaa sisällyttää kirjalliseen tarjoukseen epäselvyyksien välttämiseksi, vaikka myös suullinen tarjous on sitova. Myös kaupan ehdot on kannattavaa ottaa osaksi tarjousta mahdollisuuksien mukaan.
- Tarjouksen ehdoissa tulisi huomioida tarjouksen voimassaoloaika, sen sitovuus ja siihen liittyvät ehdot, sekä käsirahan tai vakiokorvauksen suuruus.
- Before the sale is final, the buyer makes an offer for the apartment to the seller. After the seller accepts the offer, the offer made binds the buyer.
- The seller may reject the offer made or make a counter-offer, in which case the buyer is no longer bound to his original offer.
- The binding nature of the bid may be waived if it has been agreed in advance on certain terms and conditions.
- A sales announcement is not an offer, it is an announcement and it is not binding on the seller
- In housing purchase bids, a standard compensation condition is usually used or a down payment has been paid for it as collateral. The buyer loses the down payment or has to pay a standard compensation when he withdraws the accepted offer.
- The offer is not binding on the buyer if a significant error or omission affecting the purchase decision is discovered in the object of the apartment transaction after the offer has been made.
- The purchase offer is not a reservation made in the pre-marketing phase, even if a reservation fee is paid in connection with it.
- It is worthwhile to include the terms of the bid in the written offer to avoid ambiguity, although the oral offer is also binding. It is also worthwhile to include the terms of the trade as part of the offer when it is possible.
- The terms of the offer should take into account the period of validity of the offer, its binding nature and the conditions attached to it, as well as the amount of the down payment or standard compensation.
1. Milloin kyseessä ei ole tarjous?
Kyseessä ei ole ostotarjous silloin, kun asunto varataan ennakkomarkkinointivaiheessa, vaikka sen yhteydessä maksettaisiin varausmaksu. Kyseessä ei myöskään ole varsinainen ostotarjous silloin, kun tarjouksessa mainitaan, ettei se hyväksyttynäkään sido kaupan osapuolia. Myyjän myynti-ilmoituksessa ei myöskään ole kyse tarjouksesta, vaan kyseessä on ilmoitus, ja se ei sido myyjää.
2. Milloin ostotarjouksen sitovuudesta ei voida poiketa?
Ostotarjouksen sitovuudesta ei voida poiketa silloin, kun siitä ei ole sovittu tietyin ehdoin etukäteen. Tästä on poikkeuksena tilanne, jossa kaupan kohteessa havaitaan tarjouksen tekemisen jälkeen ostopäätökseen vaikuttava merkityksellinen puute tai virhe.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.