Minilex - Lakipuhelin

Asuntokauppa ja ostotarjous

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupassa myyjä myy ostajalle osakehuoneistoon oikeuttavat asunto-osakkeet. Tätä asuntokaupan lopullista syntymistä edeltää usein neuvotteluvaihe, jossa ostaja tekee myyjälle ostotarjouksen asunnosta. Jos myyjä hyväksyy tarjouksen, tehty tarjous sitoo ostajaa kaupan tekemiseen. Myyjä voi myös hylätä tarjouksen tai tehdä vastatarjouksen, jolloin alkuperäinen ostotarjous ei enää sido ostajaa. Myyjän vastatarjous sitoo vastaavasti myyjää kaupan tekemiseen, jos ostaja hyväksyy sen.

Ostotarjouksen sitovuudesta voidaan poiketa, jos siitä on etukäteen sovittu tietyillä ehdoilla. Kyseessä ei kuitenkaan ole varsinainen ostotarjous, jos tarjouksessa on mainittu, ettei se hyväksyttynäkään sido osapuolia. On syytä myös huomioida, että myynti-ilmoitus on ostotarjoukseen houkuttelemista. Kyseessä ei ole tarjous vaan ilmoitus, joka ei sido myyjää, vaikka ostaja suostuisi kaikkiin myyjän ehtoihin.

Asuntokaupan ostotarjouksissa on tyypillisesti vakiokorvausehto tai siitä on maksettu käsirahaa vakuudeksi. Jos ostaja peruuttaa hyväksytyn tarjouksen, menettää hän maksetun käsirahan tai joutuu korvaamaan vakiokorvauksen mukaisen maksun. Vastaavasti, jos myyjä hyväksyttyään tarjouksen perääntyy kaupasta, joutuu hän palauttamaan maksetun käsirahan ja sen lisäksi maksamaan sovitun käsirahan suuruisen korvauksen tai maksamaan vakiokorvauksen mukaisen rahamäärän ostajalle. Sanktionluonteinen summa on kuitenkin enintään neljä prosenttia tarjouksen kauppahinnasta riippumatta siitä, onko käsiraha tai vakiokorvaus ollut suurempi.

Tarjous ei myöskään sido ostajaa, jos asuntokaupan kohteessa havaitaan tarjouksen tekemisen jälkeen ostopäätökseen vaikuttava merkityksellinen virhe tai puute. Tämä korostaa myyjän velvollisuutta antaa asunnosta kaikki oikeat tiedot ajoissa.

Ostotarjouksesta ei ole kyse ennakkomarkkinointivaiheessa tehdyssä asunnon varauksessa, vaikka sen yhteydessä maksettaisiin varausmaksu. Tilanteessa ei esimerkiksi ole tehty vielä asunnon rakentamispäätöstä, mutta sen kiinnostavuutta halutaan selvittää. Ostaja varaa oikeuden asunnon ostamiseen, mutta varaus ei sido ostotarjouksen tapaan häntä, ja mahdollinen varausmaksu on palautettava, mikäli kauppaa ei synny.

Ostotarjouksen ehdot on syytä sisällyttää kirjalliseen tarjoukseen, jotta niistä ei synny myöhemmin epäselvyyttä, vaikka myös suullinen tarjous on sitova. Myös jo mahdollisen kaupan ehdot on syytä kirjata osaksi tarjousta mahdollisuuksien mukaan. Tarjouksen ehdoissa tulee huomioida vähintään muun muassa tarjouksen voimassaoloaika, sen sitovuus ja siihen liittyvät ehdot sekä käsirahan tai vakiokorvauksen suuruus. Kaupan ehtoina on esitettävä esimerkiksi kauppahinta ja maksuehdot sekä omistusoikeuden ja hallintaoikeuden siirtyminen.

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa