Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakkeen osakekirjoista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakekirjat täytyy painaa hyväksytyssä painolaitoksessa ja ne tulee säilyttää asianmukaisesti. Tämä on turva-asiakirjojen säilyttäjän velvollisuus. Osakekirjan saa ilman myyjän suostumusta luovuttaa ostajalle vasta sen jälkeen, kun tämä on täyttänyt kauppakirjaan sisältyvät velvollisuutensa. Pantattu osakekirja annetaan puolestaan pantinhaltijalle. Säilyttäjän pitää ottaa ostajan ja myyjän sopimat lisä- tai muutostyöt säilyttämisessään lukuun vain, mikäli näistä on annettu tieto säilyttäjälle. Perustajaosakkaan asiana onkin ilmoittaa tällaisten sopimusten mukaiset velvoitteet, jotta ne voitaisiin ottaa huomioon osakekirjaa luovutettaessa.

Uudistuksena perinteisiin osakekirjoihin on sähköinen huoneistotietojärjestelmä, joka on otettu käyttöön vuoden 2019 alusta. Järjestelmään kerätään vähitellen tiedot asunto-osakkeiden, kuten omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, se korvaa paperisen osakekirjan käytön osakehuoneistojen vaihdannassa ja lainan vakuutena. Uudet taloyhtiöt on perustettu vain sähköisesti, mutta vanhoja siirretään vähitellen sähköiseen järjestelmään keväästä 2020 alkaen. Asunto-osakkeiden painettuja osakekirjoja on siis käytössä vielä kunnes kaikki tiedot saadaan siirrettyä sähköisiksi.

Yhteenveto

 • Osakekirjat tulee painattaa hyväksytyssä painolaitoksessa ja säilyttää asianmukaisesti. Tämä kuuluu turva-asiakirjojen säilyttäjän velvollisuuksiin.
 • Ilman myyjän suostumusta, osakekirjan saa luovuttaa ostajalle vasta, kun hän on toteuttanut velvollisuutensa. 
 • Pantattu osakekirja annetaan pantinhaltijalle. 
 • Säilyttäjän tarvitsee huomioida säilyttämisessään ostajan ja myyjän sopimat lisä-tai muutostyöt, jos niistä on annettu tieto säilyttäjälle. Perustajaosakkaan tehtävänä onkin ilmoittaa tällaisen sopimuksen mukaiset velvoitteet, jotta ne voidaan huomioida osakekirjan luovutuksessa.
 • Vuonna 2019 otettiin käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä, jonne kerätään tiedot asunto-osakkeiden rajoituksista, panttauksista ja omistuksista.
 • Osakehuoneiston sähköinen omistajamerkintä korvaa paperisen osakekirjan vaihdannassa ja lainan vakuutena. 
 • Uudet taloyhtiöt on perustettu pelkästään sähköisesti , mutta vanhoja tällaisia siirretään vähitellen sähköiseen järjestelmään. Siirtäminen on aloitettu keväällä 2020. Paperisia osakekirjoja on siis vielä kunnes kaikki tiedot saadaan siirrettyä sähköisiksi.

Summary in English

 • Share certificates must be printed in an approved printing facility and stored appropriately. This is part of the duties of the custodian of security documents.
 • Without the seller's consent, the share certificate may not be handed over to the buyer until he has fulfilled his obligations.
 • The pledged share certificate is given to the pledge holder.
 • The custodian must take into account any additional or alteration work agreed between the buyer and the seller in its preservation, if the custodian has been informed of it. It is therefore the duty of the founding partner to disclose the obligations under such an agreement so that they can be taken into account in the issuance of the share certificate.
 • In 2019, an electronic apartment information system was introduced, where information on restrictions, pledges and holdings of housing shares is collected.
 • The electronic owner entry of the condominium replaces the paper share certificate in exchange and as collateral for the loan.
 • The new housing companies have been set up purely electronically , but the old ones are gradually being transferred to the electronic system. The transfer has started in spring 2020. In other words, there are still paper stock certificates until all data can be transferred electronically.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mikä on säilyttäjän tehtävä?

Säilyttäjän tehtävänä on säilyttää osakekirjat asianmukaisesti, ja tämän lisäksi hänen vastuulleen kuuluu osakekirjojen painattaminen hyväksytyssä painolaitoksessa. Jos kyseessä on sähköinen osakekirja, säilyttäjän tehtävänä on painattamisen sijasta ilmoittaa osakehuoneistorekisteriin osaketta koskeva rajoitus, jonka mukaan merkinnät ja kirjaukset liittyen osakkeeseen tehdään rekisteriin vain säilyttäjän ilmoituksesta.

2. Mitä sähköiseen osakehuoneistorekisteriin tallennetaan?

Osakehuoneistorekisteriin merkittään tiedot kirjaamishakemuksesta ja sen käsittelystä, tiedot ratkaisuista kirjaamisen ja rajoituksen merkitsemiseen liittyen, ja tiedot rajoituksen merkitsemistä koskevasta hakemuksesta, ilmoituksesta ja käsittelystä.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]