Minilex - Lakipuhelin

Asuntokaupassa tarvittavat asiakirjat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupassa myyjä luovuttaa ostajalle asunto-osakkeet, jotka antavat oikeuden tiettyyn asuinhuoneistoon asunto-osakeyhtiössä. Kaupan kohteena on osakeoikeuksien todistus eli osakekirja, joka sisältää tiedot osakeryhmistä. Asuntokaupassa osakekirjan luovutussopimuksena toimii kauppakirja. Osakekirjan ja kauppakirjan lisäksi tarvitaan useita erilaisia asiakirjoja, jotka on yleensä oltava ostajan nähtävillä jo ennen hänen tekemäänsä ostopäätöstä. Kiinteistöjen kohdalla asuntokaupassa luovutetaan omistus- ja hallintaoikeus kiinteistöön, kuten omakotitaloon. Kiinteistöjen osalta asuntokauppa on aina tehtävä kirjallisella kauppakirjalla maakaaren muotovaatimusten mukaisesti.

Isännöitsijäntodistus on tärkeä ja tarpeellinen asiakirja. Se on liitteineen yleensä saatavissa isännöitsijältä. Siitä ilmenee muun muassa tiedot asunto-osakeyhtiön kiinteistön ja huoneistojen pinta-aloista, yhtiön hallussa olevat muut tilat, yhtiössä tehdyt remontit ja mahdolliset korjaustarpeet sekä yhtiön taloudellinen tila ja osakehuoneistoihin kohdistuvat käyttökustannukset. Tärkeä asiakirja on myös yhtiöjärjestys. Siitä ilmenee esimerkiksi yhtiövastike, huoneistojen käyttötarkoitus, kunnossapitovastuun jakautuminen osakkaan ja yhtiön välillä sekä lunastuslausekkeet.

Kaavoitustietoihin liittyvät asiakirjat voivat olla oleellisia etenkin asunnon arvoon liittyen. Kaavasta voi ilmetä mahdollinen tuleva naapurikiinteistöjen rakentaminen ja esimerkiksi erilaiset liikennejärjestelyt lähialueella. Jos myytävänä oleva asunto on vuokrattu, asunnon ostajan tulee myös nähdä mahdollinen vuokrasopimus. Lisäksi tietyissä tilanteissa rakennuksen energiatodistus on oltava ostajan nähtävillä myös asunto-osakkeiden kaupassa.


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Asuntokaupan kohdistuessa pieneen asunto-osakeyhtiöön ostajan saattaa olla hyödyllistä tutustua myös asunto-osakeyhtiön kiinteistön lainhuutotodistukseen, rasitustodistukseen ja kiinteistörekisteriotteeseen sekä selvittää mahdollisten panttikirjojen olemassaolo sekä niiden säilytys. Jos asuntokauppa taas kohdistuu rakentamisvaiheessa olevaan asuntoon, keskeisiä asiakirjoja ovat myös turva-asiakirjat. Niistä ilmenee tietoja rakennettavasta kohteesta ja itse asunnosta. Kiinteistökaupassa omistajavaihdoksesta on tehtävä merkintä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.

Erilaisilla asuntokaupassa tarvittavilla asiakirjoilla on tarkoitus antaa mahdollisimman totuudenmukainen kuva asunnosta. Asiakirjoista selviää muun muassa asunnon ominaisuudet ja taloyhtiön osakkaan taloudelliset velvoitteet. Ostajan on saatava tiedot tarvittavista asiakirjoista riittävän ajoissa, sillä virheellisten tietojen antaminen tai tietojen antamatta jättäminen saattaa johtaa myyjän virhevastuuseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa