Minilex - Lakipuhelin

Ilmoitus verottajalle asuntokaupasta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupasta eli asunto-osakkeiden ostamisesta tulee tehdä ilmoitus verottajalle. Arvopaperin, kiinteistön tai kiinteistöllä olevan rakennuksen luovutuksesta tulee maksaa varainsiirtoveroa. Asunto-osakkeiden ostaja on varainsiirtoverovelvollinen ja täten velvollinen tekemään ilmoituksen verottajalle. Ensiasunnon ostaja on vapautettu varainsiirtoverosta, mutta tällöinkin ilmoitus tulee tehdä verottajalle. Asunnon ostajan tulee tehdä varainsiirtoveroilmoitus omasta aloitteestaan kahden kuukauden kuluessa asuntokauppakirjojen allekirjoittamisesta. Vero on myös suoritettava kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Mikäli asunto-osakkeen luovutus tapahtuu kiinteistönvälittäjän välityksellä, välittäjä on vastuussa veroilmoituksen tekemisestä. Tällöin vero on suoritettava luovutussopimuksen tekemisen yhteydessä.

Varainsiirtovero lasketaan asunnon kauppahinnasta tai muun vastikkeen arvosta. Jos varainsiirtoveroa ei makseta määräajassa, Verohallinto lisää veroon korotuksia ja lisäyksiä ja maksuunpanee varainsiirtoveron verovelvollisen maksettavaksi. Maksuunpano tapahtuu kahden vuoden kuluessa siitä verovuodesta, jolloin asunnosta on tehty varainsiirtoveroilmoitus tai lainhuudon kirjaamista haettu. Jos asunnon ostaja on laiminlyönyt varainsiirtoverosta ilmoittamisen kokonaan tai siitä annettu ilmoitus on puutteellinen, Verohallinto voi maksuunpanna veron viiden vuoden kuluessa. Kun vero maksuunpannaan, korotus veroon voi olla 20-50 prosenttia ja maksettavan veron määrä voidaan myös määrätä arvioituna summana.

Yhteenveto

 • Asunto-osakkeiden ostamisesta pitää tehdä ilmoitus verottajalle. Arvopaperin, kiinteistön tai kiinteistöllä olevan rakennuksen luovutuksesta tulee maksaa varainsiirtoveroa.
 • Ostaja on varainsiirtoverovelvollinen ja täten velvollinen myös tekemään ilmoituksen verottajalle. 
 • Asunnon ostajan tulee tehdä varainsiirtoveroilmoitus omasta aloitteestaan kahden kuukauden kuluessa kauppakirjojen allekirjoittamisesta ja vero on myös suoritettava kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Jos asunto-osakkeen luovutus tapahtuu kiinteistönvälittäjän välityksellä, välittäjä on vastuussa veroilmoituksen tekemisestä. 
 • Varainsiirtovero lasketaan asunnon kauppahinnasta tai muun vastikkeen arvosta.
 • Jos varainsiirtoveroa ei makseta määräajassa, Verohallinto lisää veroon lisäyksiä ja korotuksia ja maksuunpanee varainsiirtoveron verovelvollisen maksettavaksi. Maksuunpano tapahtuu kahden vuoden kuluessa siitä verovuodesta, jolloin asunnosta on tehty varainsiirtoveroilmoitus tai lainhuudon kirjaamista haettu.
 • Jos asunnon ostaja on laiminlyönyt varainsiirtoverosta ilmoittamisen kokonaan tai siitä annettu ilmoitus on puutteellinen, Verohallinto voi maksuunpanna veron viiden vuoden kuluessa.

Summary in English

 • The purchase of housing shares must be reported to the tax authorities. A transfer tax must be paid on the transfer of a security, property or building on the property.
 • The buyer is liable to transfer tax and is therefore also obliged to file a report with the tax authorities.
 • The buyer of the dwelling must file a transfer tax return on his own initiative within two months of signing the deeds of sale and the tax must also be paid within two months of the transfer of ownership. If the transfer of the housing share takes place through a real estate agent, the agent is responsible for filing the tax return.
 • The transfer tax is calculated from the purchase price of the apartment or the value of other consideration.
 • If the transfer tax is not paid within the time limit, the Tax Administration will add additions and increases to the tax and the transfer tax will be paid by the taxpayer. The payment takes place within two years of the tax year in which the transfer tax notification or registration of a legal request has been made for the apartment
 • .If the buyer of the apartment has completely failed to report the transfer tax or the notification is incomplete, the tax administration may remit the tax within five years.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin ostaja ei ole vastuussa varainsiirtoveron ilmoittamisesta?

Silloin kun asunto-osakkeen luovutus toteutetaan kiinteistönvälittäjän välityksellä, kiinteistövälittäjä vastaa veroilmoituksen tekemisestä ja varainsiirtovero suoritetaan luovutussopimuksen tekemisen yhteydessä.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]