Minilex - Lakipuhelin

Hinnanalennus ja kaupanpurku uuden asunnon virheen perusteella

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos virhettä ei korjata, ostaja voi vaatia virhettä vastaavaa tai muuten kohtuullista kauppahinnan alennusta. Hinnanalennus on usein korjauskustannusten suuruinen, mikäli virhe on kohtuullisesti korjattavissa. Lisäksi ostajalla on oikeus vaatia palautettavalle kauppahinnalle korkoa siitä lähtien, kun kauppahinta maksettiin. Ostajalla on olennaisen sopimusrikkomuksen tapauksissa oikeus purkaa kauppa. Vaatimus kaupan purusta edellyttää siis merkittävämpää sopimusrikkomusta kuin hinnanalennusta vaadittaessa. Kaupan purkamiseen oikeuttava olennainen virhe voi olla esimerkiksi se, että asunto on terveydelle haitallinen. Tällöinkin ostajan oikeus kaupan purkuun voi kuitenkin poistua, jos virheen merkitystä pystytään korjauksilla vähentämään. Jos kauppa puretaan myyjän puolelta johtuvasta syystä, myyjän tulee palauttaa kauppahinta sekä maksaa sille korkoa. Ostajan velvollisuutena puolestaan on palauttaa myyjälle osakekirja ja mahdollinen asunnon hallinta. Lisäksi ostajan on maksettava myyjälle korvausta asunnosta saamastaan merkittävästä tuotosta tai hyödystä. Myyjä joutuu maksamaan ostajalle myös tarpeelliset tai hyödylliset kustannukset, jotka ostaja on pannut asuntoon.

Yhteenveto

  • Jos virhettä ei korjata, ostajan on mahdollista vaatia hinnanalennusta. 
  • Jos kyse on olennaisesta sopimusrikkomuksesta, ostajalla on oikeus purkaa kauppa. 
  • Jos kauppa puretaan myyjän puolelta johtuvasta syystä, myyjän tulee palauttaa kauppahinta sekä maksaa sille korkoa.  Ostajan pitää palauttaa myyjälle osakekirja ja asunnon hallinta. Lisäksi ostajan on maksettava myyjälle korvausta asunnosta saamastaan merkittävästä tuotosta tai hyödystä.

Summary in English

  • If the error is not corrected, it is possible for the buyer to demand a price reduction.
  • In the case of a material breach of contract, the buyer has the right to terminate the transaction.
  • If the sale is cancelled by the seller due to a reason, the seller must return the purchase price and pay interest on it. The buyer must return the seller a share certificate and the possession of the apartment. In addition, the buyer must pay compensation to the seller for the significant return or benefit he has received from the apartment.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin sopimusrikkomus katsotaan olennaiseksi?

Sopimusrikkomus katsotaan olennaiseksi esimerkiksi silloin, kun sopijaosapuolen ei voida kohtuudella vaatia pysymään sopimussuhteessa vastapuolen rikkomuksen jälkeen. 

2. Milloin ostaja voi vaatia hinnanalennusta tai kaupan purkamista uuden asunnon kaupassa?

Silloin kun virhettä ei korjata, ostaja voi vaatia hinnanalennusta, joka vastaa virhettä tai on muuten kohtuullinen. Jos kyseessä on olennainen sopimusrikkomus, ostaja saa purkaa kaupan. 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]