Minilex - Lakipuhelin

Virheilmoitus käytetyn asunnon kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunnon ostajan on hyvin tärkeää muistaa tehdä virheilmoitus eli reklamaatio asunnossa havaitsemistaan virheistä. Reklamaatio on suositeltavaa tehdä viivyttelemättä, sillä jos ostaja ei ilmoita myyjälle virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksistaan kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai hänen olisi pitänyt se havaita, hän menettää oikeutensa vedota kyseiseen virheeseen.

Mikäli ostaja ei ilmoita myyjälle virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksistaan kahden vuoden kuluessa siitä, kun asunto on luovutettu hänen hallintaansa, hän ei voi enää vedota virheeseen lainkaan. Jos asunto oli jo kauppaa tehtäessä ostajan hallinnassa, kahden vuoden määräaika lasketaan kaupantekohetkestä. Kyseinen kahden vuoden määräaika koskee tilannetta, jossa asunnon myyjänä toimii yksityishenkilö.

Tietyissä tilanteissa ostaja ei kuitenkaan menetä oikeuttaan vedota virheeseen, vaikka hän ei tekisikään virheilmoitusta vaaditussa ajassa. Kahden vuoden määräaika ei nimittäin koske tilanteita, joissa kyseessä on oikeudellinen virhe. Siihen on kuitenkin vedottava kohtuullisessa ajassa.

Ostaja ei ole sidottu määräaikoihin silloinkaan, jos myyjä on menetellyt kunnianvastaisesti ja arvottomasti tai törkeän huolimattomasti, esimerkiksi salannut rakennuksessa olevia olennaisia virheitä. Ostajaa ei siis koske kahden vuoden määräaika eikä kohtuullisen ajan vaatimuskaan, vaan hän saa vedota virheeseen niiden jälkeenkin. Ostaja ei saa kuitenkaan aiheettomasti viivyttää reklamaation tekemistä, ja reklamaatiota koskee yleinen velan vanhentumisaika eli kolme vuotta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa