Minilex - Lakipuhelin

Voiko suorituskyvyttömyysvakuuden antaja rajoittaa vastuutaan?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perustajaosakas on velvollinen asettamaan vakuuden asunto-osakkeen ostajien ja osakeyhtiön hyväksi mahdollisen taloudellisen suorituskyvyttömyytensä varalta. Kyseisen vakuuden antaja ei kuitenkaan joudu vastuuseen kaikista mahdollisista vahingoista, vaikka perustajaosakas ei kykenisikään suoriutumaan omista velvoitteistaan asianmukaisesti.

Suorituskyvyttömyysvakuuden antaja ei ensinnäkään vastaa sellaisista kustannuksista, joiden kattamiseen muut osakeyhtiön ja osakkeenostajien hyväksi asetetut vakuudet riittävät. Vakuuden antajan vastuu ei koske myöskään kustannuksia sellaisista virheistä, jotka olisi tullut havaita viimeistään vuositarkastuksessa tai, jos sitä ei toimiteta, sen toimittamiselle säädetyn ajan päättyessä.

Toisinaan perustajaosakas on saattanut sopimuksessa sitoutua voimassa olevan oikeuden mukaista vastuuta kattavampaan vastuuseen. Vakuuden antaja ei kuitenkaan vastaa tällaisista laajemmista velvoitteista, vaan hänen vastuunsa rajoittuu voimassa olevan oikeuden mukaisiin velvoitteisiin.

Vakuuden antajan on myös mahdollista rajoittaa vastuutaan osakkeenostajan ja tämän perheenjäsenen asumiskuluista siten, että vakuudesta korvataan tarpeelliset ylimääräiset kustannukset enintään kuuden kuukauden ajalta. Vakuuden antaja voi myös rajoittaa vastuunsa kokonaismäärää siten, että se on vakuuden koko voimassaoloajalta 25 prosenttia yhtiön taloussuunnitelmaan merkityistä rakennuskustannuksista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa