Minilex - Lakipuhelin

Ostajan oikeudet myyjän viivästyksen perusteella

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli asunnon hallinta tai osakekirja tai muut asunnon omistus- tai hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat ovat myyjän viivästyksen tähden luovuttamatta sovittuna ajankohtana, ostajalla on oikeus pidättyä maksamasta kauppahintaa, kunnes luovutus on tapahtunut. Ostajalla on lisäksi oikeus pidättää kauppahinnasta myyjän viivästyksestä aiheutunutta vahinkoa vastaava osa. Ostaja saa pidättyä kauppahinnan maksamisesta myös silloin, kun on kyse ennakoidusta viivästyksestä (ks. Ennakoitu viivästys oikeuttaa maksusta pidättymiseen).

Ostaja saa purkaa uuden asunnon kaupan myyjän maksuviivästyksen vuoksi, jos sopimusrikkomus on olennainen. Käytetyn asunnon kaupan ostaja saa purkaa, jos myyjän viivästyksestä aiheutuu olennaista haittaa ostajalle, eikä purkamista ole pidettävä kohtuuttomana. Ostajalla ei ole oikeutta purkaa kauppaa enää sen jälkeen, kun osakekirja ja asunnon hallinta on luovutettu ostajalle.

Ostajalla on oikeus saada lisäksi vahingonkorvausta myyjän viivästyksen vuoksi aiheutuneesta vahingosta, jollei myyjä osoita, ettei viivästys tai vahinko johdu huolimattomuudesta hänen puolellaan eli ettei vahinko ole aiheutunut hänen tuottamuksestaan tai laiminlyönnistään. Myyjän tulee siis osoittaa toimineensa huolellisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa