Minilex - Lakipuhelin

Ostajan tarkastusvelvollisuus - käytetyn asunnon kauppa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostajalla on asunnon ennakkotarkastusvelvollisuus, josta johtuu, että ostaja ei voi jälkikäteen vedota sellaiseen seikkaan, joka hänen olisi pitänyt havaita tarkastuksessa. Ostajalla ei ole oikeutta vedota seikkaan, josta hänen täytyy olettaa tienneen tai joka on ollut havaittavissa kauppaa tehtäessä. Ostaja ei myöskään voi vedota tällaiseen virheeseen, mikäli ostaja jättää ilman hyväksyttävää syytä käyttämättä myyjän hänelle varaaman tilaisuuden tarkastaa asunto.

Edellä mainitut seikat eivät kuitenkaan rajoita ostajan oikeutta sillä edellytyksellä, että ostajan ei voida edellyttää käsittäneen tietyn puutteen merkitystä tai hän on aiheellisesti olettanut, että puute korjataan ennen asunnon hallinnan luovutusta. Mainitut seikat eivät rajoita ostajan oikeutta myöskään silloin, kun myyjä on toiminut kunnianvastaisesti ja arvottomasti tai törkeän huolimattomasti.

Ostajalla ei ilman myyjän kehotusta tai muuta erityistä syytä ole velvollisuutta tarkastaa myyjän asunnosta antamien tietojen paikkansapitävyyttä. Ostajalta ei myöskään vaadita asunnon tutkimista muuten kuin tavanomaisesti. Ostajalla ei siis ole ilman erityistä syytä velvollisuutta tutkia asuntoa teknillisin tai muuten poikkeuksellisin toimenpitein.

Jos käy niin, että sekä ostaja että myyjä on toiminut huolimattomasti, eli ostaja on laiminlyönyt selonottovelvollisuutensa ja myyjä vastaavasti tiedonantovelvollisuutensa, ostajalla on oikeus vaatia kohtuullista hinnanalennusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa