Minilex - Lakipuhelin

Mitkä esineet kuuluvat asunnon tarpeistoon?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakkeen kaupassa ikuisuuskysymys on, mitkä irtaimiston luonteiset esineet katsotaan sisältyvän kauppaan. Pääsääntönä on, että tarpeisto seuraa kaupassa, jos muuta ei ole sovittu.

Käytetyn asunnon kohdalla asunnon kauppaan katsotaan kuuluviksi sellaiset asunnon tavanomaiseen tarpeistoon luettavat laitteet ja muut esineet, jotka olivat asunnossa silloin, kun asuntoa esiteltiin. On myös mahdollista sopia toisinkin tarpeistoa koskien.

Asunnon tavanomaiseen tarpeistoon eli varustukseen sisältyvät esimerkiksi jääkaappi, pakastekaappi, sähköliesi, astianpesukone ja muut vastaavat esineet silloin, kun ne ovat olleet asunnossa sitä esiteltäessä. Jos asunnossa ei edellä mainittuja tai muita vastaavia esineitä ole alun perin ollut, eivät ne siten kauppaan kuulu. Asuntoirtaimistoon kuuluvat esineet, kuten televisio, eivät kuitenkaan kuulu asunnon tavanomaiseen tarpeistoon.

Joidenkin esineiden kohdalla saattaa olla epäselvyyttä siitä, kuuluvatko ne kauppaan. Näin voi olla esimerkiksi astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen kohdalla. Siksi onkin järkevää kaikissa tilanteissa listata kauppakirjaan tai sen liitteeseen ne esineet, jotka saattavat aiheuttaa epätietoisuutta tarpeiston osalta asunnon kauppaa tehtäessä.

Uuden asunnon kaupassa kauppaa seuraava tarpeisto on voitu määritellä esimerkiksi esitteessä, eikä uutena myytävässä asunnossa yleensä ole ylimääräisiä tarpeistoesineitä. Ostajalla on uuden asunnon kaupassa yleensä oikeus olettaa asunnon vastaavan valmistumisajankohdan tavanomaista laatu- ja varustelutasoa, vaikkei jokaisesta yksityiskohdasta olisikaan erikseen sovittu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa