Minilex - Lakipuhelin

Mikä on rakentamisvaiheen vakuus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perustajaosakkaan tulee huolehtia siitä, että rakentamista koskevan sopimuksen ja asunto-osakkeiden kauppaa koskevien sopimusten täyttämisestä asetetaan vakuus osakkeenostajien ja osakeyhtiön hyväksi. Vakuudella siis turvataan ja suojataan ostajan asemaa ja sen on oltava voimassa myös yhtiön taloussuunnitelman mukaisen taloudellisen aseman turvaamiseksi. Kyseisen vakuuden tulee olla joko pankkitalletus, pankkitakaus tai tarkoitukseen soveltuva vakuutus. Siten esimerkiksi yksityishenkilön antama velkakirja ei ole sopiva vakuudeksi.

Vakuuden on oltava olemassa jo rakentamisvaiheen alkaessa, sillä se tulee asettaa, ennen kuin asunto-osakkeita ryhdytään tarjoamaan kuluttajien ostettaviksi. Asunto-osakkeiden ostettavaksi tarjoamisen alkaessa vakuuden tulee olla määrältään vähintään viisi prosenttia taloussuunnitelmaan merkityistä rakennuskustannuksista. Sen jälkeen, kun osakkeita on jo myyty, rakentamisvaiheen vakuuden on koko ajan vastattava vähintään kymmentä prosenttia myytyjen osakkeiden kauppahintojen yhteismäärästä.

Rakentamisvaiheen vakuus on voimassa kunnes se vapautetaan. Vakuus voi päättyä kuitenkin aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua siitä hetkestä, kun rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt rakennuksen käyttöönotettavaksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että monirakennuksisessa yhtiössä, jossa rakennusten käyttöönotto tapahtuu eri aikaan, myös vakuuden vapauttamiseen liittyvä kolmen kuukauden aikaraja kuluu kunkin rakennuksen kohdalta yksilöllisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa