Minilex - Lakipuhelin

Asuntokauppa ja yhtiövastike

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun ostaja on ostanut asunnon, eli tässä tapauksessa asunto-osakkeen, hänellä on omistajana velvollisuuksia yhtiötä kohtaan. Osakkeenomistaja on esimerkiksi velvollinen maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan. Yhtiövastikkeella voidaan kattaa menoja, jotka aiheutuvat muun muassa kiinteistön ja rakennusten käytöstä ja kunnossapidosta. Nämä menot eivät siis liity asunnossa asumiseen tai sen käyttämiseen. Yhtiövastike koostuu hoitovastikkeesta ja rahoitusvastikkeesta.

Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä näistä maksuperusteista toisin. Maksuperusteesta pitää määrätä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus.

Jos yhtiöjärjestyksessä määrätään pääomavastikkeesta, pääomavastikkeella katetaan pitkävaikutteiset menot, jotka aiheutuvat kiinteistön ja rakennuksen hankinnasta, rakentamisesta, peruskorjauksesta ja uudistuksesta. Pääomavastiketta kutsutaan myös rahoitusvastikkeeksi.

Osakkeen uusi omistaja on vastuussa yhtiövastikkeen maksamisesta omistusoikeuden siirtymisestä lähtien. Osakkeen uusi omistaja on edellisen omistajan kanssa vastuussa edellisen omistajan laiminlyömästä yhtiövastikkeesta. Uuden omistajan vastuun enimmäismäärä on yhtä suuri kuin vastikkeen määrä omistusoikeuden siirtymiskuukaudelta ja sitä välittömästi edeltävältä viideltä kuukaudelta. Maksamattomien vastikkeiden määrä selviää isännöitsijäntodistuksesta. Uusi omistaja ei kuitenkaan vastaa sellaisesta entisen omistajan laiminlyömästä yhtiövastikkeesta, jota ei ole mainittu isännöitsijäntodistuksessa ja joka on erääntynyt maksettavaksi ennen todistuksen päiväystä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa