Minilex - Lakipuhelin

Asuntokauppa ja yhtiölaina

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakeyhtiöllä on usein pitkäaikaista lainaa, jolla katetaan esimerkiksi rakennuksen rakentamisesta ja peruskorjauksista aiheutuvat menot. Tämä laina voidaan jakaa kullekin huoneistolle. Tätä yhteen huoneistoon kuuluvaa lainaa kutsutaan lainaosuudeksi. Asunnon hinta muodostuu kauppahinnasta ja lainaosuudesta. Laina siirtyy yleensä asunnon ostajan vastattavaksi. Tätä kauppahinnan ja lainan muodostamaa kokonaishintaa kutsutaan velattomaksi hinnaksi.

Yhtiölainan osuus tulee selvittää kaupantekohetkellä. Lainaosuus on merkittävä isännöitsijätodistukseen. Lainaosuutta laskettaessa otetaan huomioon lainan lisäksi kertyneet rahoitusvastikkeet, rahoitusylijäämä ja –alijäämä sekä korot ja sellaiset muut lainanhoitokulut, jotka osakkaan on maksettava, jos hän haluaa maksaa lainaosuutensa.

Rakentamisvaiheessa olevan asunnon kaupassa perustajaosakas vastaa rakentamisvaiheen lainan koroista ja ostajan maksuvelvollisuus voi alkaa vasta tämän jälkeen. Perustajaosakkaalla tarkoitetaan ihmistä tai yritystä, joka merkitsee tai muuten omistaa asunto-osakkeen tai muun asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavan yhteisöosuuden rakentamisvaiheen aikana.

Yhtiölainan korot eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia toisin kuin oman asunnon lainan korot. Korot vähennetään pääomatuloista täysimääräisesti ja ansiotuloista alijäämähyvityksenä. Yhtiölainaa lyhennetään kuukausittain rahoitusvastikkeella tai sen voi maksaa kerralla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa