Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakkeen perintösaanto ja siirtomerkintä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakekirjaan on tehtävä siirtomerkintä osakkeen luovutuksesta tai saannosta. Näin ollen perintöoikeudellisista saannoista, eli esimerkiksi testamenttiin tai perinnönjakoon perustuvasta saannosta on tehtävä merkintä osakekirjaan. Siirtomerkinnässä mainitaan osakkeen luovuttaja, ja se, jolle osake siirtyy. Siirtomerkintä tulee päivätä ja allekirjoittaa.

Osakekirjaan tehty siirtomerkintä on edellytys sille, että asunto-osakkeen saannon perusteella omistukseensa saanut voidaan merkitä asunto-osakeyhtiön osakeluetteloon osakkeenomistajaksi. Asunto-osakeyhtiön hallitus ylläpitää osakeluetteloa, käytännön toimia hoitaa useimmiten isännöitsijä.

Se, kuka tekee siirtomerkinnän asunto-osakekirjaan perintöoikeudellisissa saannoissa, ei ole aina täysin selvää. Pääsääntöisesti siirtomerkinnän tekijä liittyy saantotapaan: perinnönjakoon perustuvassa saannossa merkinnän tekee pesänjakaja, sopimusjaossa kuitenkin pesän osakkaat. Testamenttiin perustuvassa saannossa siirtomerkinnän tekee pesänselvittäjä tai testamentin toimeenpanija. Yksinperimystilanteissa vaaditaan usein, että siirtomerkinnän tekevät perukirjan uskotut miehet. Uskotuilla miehillä ei kuitenkaan ole velvollisuutta siirtomerkinnän tekemiseen. Asunto-osakeyhtiön hallitus tai isännöitsijä ei tee siirtomerkintöjä osakekirjaan.

Osakeluetteloon uudeksi omistajaksi merkitsemistä pyytävän on esitettävä perukirja yhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle, kun on kyse perintöoikeudellisista saannoista. Maistraatin vahvistama perukirjan osakasluettelo on luotettavana pidettävä selvitys kuolinpesän osakkuudesta. Tämän lisäksi on esitettävä saantokirja, esimerkiksi perinnönjakokirja tai testamentti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa