Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakeyhtiön kunnossapitovastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kunnossapitovastuun jakautuminen

Asunto-osakeyhtiössä kunnossapitovastuu jakautuu osakkeenomistajien ja yhtiön kesken. Tässä artikkelissa käsitellään yhtiön kunnossapitovastuuta. Osakkeenomistajan kunnossapitovastuu kattaa lähtökohtaisesti hänen omistuksessaan olevan huoneiston sisäosat.

Yhtiön kunnossapitovastuu

Yhtiön kunnossapitovastuu kattaa käytännössä kaiken muun paitsi osakkeenomistajalle kuuluvan huoneiston sisäosien kunnossapidon. Yhtiölle kuuluu rakenteiden ja eristeiden sekä yleisesti talotekniikan kunnossapito: lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut näihin vertautuvat perusjärjestelmät.

Yhtiökokous voi päättää osakkeenomistajan vastuulla olevan kunnossapitotyön suorittamisesta yhtiön kustannuksella. Työn suorittamisen on oltava taloudellisesti tarkoituksenmukaista, eikä se saa loukata osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta.

Kunnossapitovastuun ulkopuolelle jäävät muutostyöt, eli uudistukset, joilla yleensä kohotetaan rakennuksen tai kiinteistön laatutasoa.

Kunnossapitotyön teettäminen

Asunto-osakeyhtiö voi teettää kunnossapitotyön osakkeenomistajan kustannuksella. Tämä edellyttää sitä, että osakkeenomistaja on laiminlyönyt kunnossapitovelvollisuutensa ja laiminlyönnistä voi aiheutua haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Osakkeenomistajalla on oikeus teettää huoneistossaan yhtiön kustannuksella yhtiön vastuulla oleva kiireellinen kunnossapitotyö, mikäli se on tarpeen lisävahinkojen ehkäisemiseksi. Teettämistilanteissa tarpeellisista kuluista vastaa joko yhtiö tai osakkeenomistaja, sen mukaan kumman vastuulle työ kuuluu.

Ilmoitusvelvollisuus

Asunto-osakeyhtiön on ilmoitettava hyvissä ajoin etukäteen kunnossapitotöistä, jotka vaikuttavat huoneiston käyttöön. Ilmoitus on annettava niin osakkeenomistajalle kuin vuokralaiselle. Kiireellisissä kunnossapito- ja korjaustyötilanteissa työt voidaan suorittaa kuitenkin välittömästi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa