Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakekirjan säilytys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakkeen omistaja saa itselleen asunnon kaupan yhteydessä asunto-osakekirjan todistukseksi omistusoikeudestaan. Asunto-osakekirjasta käy ilmi muun muassa osakkeenomistaja, minkä asunnon hallintaan osake oikeuttaa sekä asunto-osakeyhtiön toiminimi. Asunto-osakekirja on tärkeä arvopaperi ja se tulee säilyttää huolella, jotta se säilyisi vaurioitumattomana eikä altistuisi esimerkiksi kosteudelle.

Usein lainan ottaminen on välttämätöntä asunto-osakkeen hankkimiseksi ja tällöin asunto-osake toimii lainan vakuutena. Kun asunto-osake on pankilta saadun asuntolainan vakuutena, vaatii pankki osakekirjan haltuunsa. Pankit säilövät osakekirjoja huolellisesti, eikä niiden vahingoittumisesta tarvitse olla huolissaan. Sen sijaan tapauksissa, joissa asunto-osakkeenomistajalla ei ole lainaa kyseisestä asunnosta, on asunto-osakekirjan säilytyksestä huolehdittava itse. Usein edullisin vaihtoehto on pitää asunto-osakekirjaa kotona esimerkiksi pöytälaatikossa. Asunto-osakekirjan vahingoittumattomuuden takaamiseksi on kuitenkin suositeltavaa antaa arvopaperi esimerkiksi pankin tallelokeroon säilytettäväksi maksua vastaan.

Vaikka osakekirjan huolellisesta säilytyksestä voi koitua satojen eurojen kustannuksia, on se kuitenkin järkevä sijoitus. Asunto-osakekirja on nimittäin pätevä ainoastaan siinä tapauksessa, että se on säilynyt riittävän hyvässä kunnossa, jolloin sen merkinnöistä saa selvää. Huonokuntoinen asunto-osakekirja voidaan uusia, mutta uusiminen voi osoittautua melko kalliiksi toimenpiteeksi. Lisäksi asunto-osakekirjan uusimiseen tarvitaan yhtiön kaikki asunto-osakekirjat, jolloin uusimisesta saattaa muodostua pitkä ja aikaa vievä prosessi. Kadonnutta osakekirjaa ei voida uusia, ennen kuin vanha osakekirja on kuoletettu käräjäoikeudessa. Uusi asunto-osakekirja on painettava aina Valtiovarainministeriön hyväksymässä painolaitoksessa.

Sähköinen asunto-osakerekisteri on parhaillaan suunnitteilla. Uuden rekisterin on määrä tulla käyttöön vuonna 2019 ja samalla poistuu tarve paperisille asunto-osakekirjoille. Tämän hetkisen arvion mukaan kaikki Suomen asunto-osakekirjat ovat sähköisessä muodossa vuoteen 2025 mennessä. Vielä toistaiseksi kaikilla asunto-osakkeenomistajilla tulee olla fyysinen asunto-osakekirja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa