Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osake ja siirtomerkintä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakkeen kaupassa kaupan kohteena on asuinhuoneiston hallintaan oikeuttava osake eli osakekirja. Näin ollen asunto-osakkeen kaupassa myyjä luovuttaa osakekirjan ostajalle.

Uuden asunnon kaupassa asunnon hallinnan tulee tapahtua kohtuullisessa ajassa kaupanteon jälkeen, ellei muusta ole sovittu. Myyjä ei kuitenkaan ole yleensä velvollinen luovuttamaan hallintaa ennen kauppahinnan maksua. Lähtökohtaisesti myyjän on luovutettava osakekirja tai muut asunnon omistus- tai hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat ostajalle tai annettava suostumus ostajan saannon kirjaamiseen osakehuoneistorekisteriin samaan aikaan, kun luovutetaan hallinta. Näistäkin asioista voidaan tosin sopia toisin.

Käytetyn asunnon kaupassa myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta sekä osakekirja tai muut omistus- tai hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat tai annettava suostumus ostajan saannon kirjaamiseen osakehuoneistorekisteriin sovittuna ajankohtana. Mikäli asiakirjojen luovutuksesta ei ole sovittu, se tapahtuu yleensä samalla kuin hallinta luovutetaan. Myöskään käytetyn asunnon kaupassa myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa eikä asiakirjoja tai antamaan suostumustaan kirjaamisesta ennen kuin ostaja on maksanut kauppahinnan, ellei toisin ole sovittu.

Osakekirjaan on tehtävä siirtomerkintä osakkeen saannosta tai luovutuksesta. Siirtomerkinnässä mainitaan nimeltä, kuka on osakkeen myyjä ja kenelle osake siirtyy. Siirtomerkintä tulee päivätä ja allekirjoittaa. Osakekirjaan tehty siirtomerkintä on yksi edellytys sille, että asunto-osakkeen ostaja voidaan merkitä asunto-osakeyhtiön osakeluetteloon osakkeenomistajaksi. Yhtiön hallituksen velvollisuutena on ylläpitää osakeluetteloa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa