Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osake ja käsirahan suuruus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakkeeseen liittyvän käsirahan suuruus on määritelty pakottavan lainsäädännön avulla eikä siitä voida poiketa, mikäli tarjouksen tekijänä on kuluttaja. Näin ollen käsirahan suuruus on määritelty ostajan oikeuksia suojaten. Se käsirahan suuruus, jonka tarjouksen tekijä voi menettää, on enintään neljä prosenttia tarjouksen mukaisesta kauppahinnasta. Sama neljän prosentin yläraja on myös silloin, jos myyjä olisi velvollinen suorittamaan ostajalle vakiokorvauksen.

Käsiraha tarkoittaa ostotarjouksen vakuudeksi annettua rahasummaa, jonka ostaja on maksanut myyjälle asunnosta ostotarjousta tehdessään. Jos kauppa tehdään, käsiraha tulee laskea kokonaisuudessaan osaksi kauppahintaa. Jos kauppa jää syntymättä tarjouksen tekijästä eli ostajasta johtuvasta syystä, myyjällä on oikeus pitää käsiraha itsellään.

Jos sen sijaan myyjä ei hyväksy ostotarjousta, tulee hänen viipymättä palauttaa käsiraha takaisin tarjouksen tekijälle ja tämän lisäksi suorittaa lähtökohtaisesti sitä summaltaan vastaava vakiokorvaussumma. Myyjällä on lain mukaan kielto ottaa vastaan päällekkäisiä käsirahoja. Näin ollen ennen uuden käsirahan vastaanottamista myyjän tulee aina palauttaa edellinen käsiraha.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa