Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osake häätö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Niin vuokralainen kuin osakkeenomistajakin voidaan häätää huoneistosta ja huoneisto voidaan lisäksi ottaa taloyhtiön hallintaan, jos osakkeenomistaja ei maksa erääntynyttä yhtiövastiketta, huoneistoa hoidetaan niin huonosti, että siitä aiheutuu haittaa yhtiölle tai sen toiselle osakkeenomistajalle, huoneistoa käytetään oleellisesti muuhun tarkoitukseen kuin mihin se on aiottu tai muuten yhtiöjärjestyksen vastaisesti, huoneistossa vietetään häiritsevää elämää tai jos osakkeenomistaja tai muu huoneistossa asuva ei noudata, mitä järjestyksen säilymiseksi yhtiön tiloissa on tarpeen. Huoneiston hallintaanotto saa kuitenkin kestää maksimissaan kolme vuotta kerrallaan.

Vaikka yhtiökokous tekisikin päätöksen huoneiston haltuunotosta, asunnon omistajan häätö asunnosta käynnistyy vasta, kun käräjäoikeus on vahvistanut yhtiökokouksen päätöksen. Kun päätös on vahvistettu, voidaan asunnon omistajan häätö toimittaa tarvittaessa ulosottoviranomaisten avustuksella.

Jos häädettävänä on vuokralainen, vuokranantaja voi käynnistää häätöprosessin purkamalla vuokrasopimuksen tai hakemalla käräjäoikeudelta häätötuomiota. Vuokrasopimuksen purku astuu voimaan ilman irtisanomisaikaa, eikä siitä tarvitse varoittaa etukäteen. Kun häätötuomiota haetaan käräjäoikeudelta, häätötuomiossa vuokralainen velvoitetaan muuttamaan pois asunnosta ja maksamaan velat, jotka vuokranantaja saa oikeuden laittaa ulosoton perittäviksi. Vuokranantaja voi myös pyytää ulosottoa toimittamaan vuokralaisen muuton häätötuomiossa annetun asunnosta poistumispäivämäärän jälkeen.

Ellei vuokralainen lähde asunnosta vapaaehtoisesti häädön saatuaan, vuokranantaja ei saa toimittaa häätöä itse esimerkiksi vaihtamalla lukkoja, vaan hänen on pyydettävä ulosottoa toimittamaan häätö. Jotta ulosotto toimittaisi häädön on vuokranantajan toimitettava ulosottoon tuomioistuimen antama häätötuomio.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa