Minilex - Lakipuhelin

Asunnon elinikäinen hallintaoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tietyissä tilanteissa asunnon myynnin voi estää se, että asuntoon kohdistuu jollekin muulle kuin asunnon omistajalle kuuluva hallintaoikeus. Käytännössä elinikäinen hallintaoikeus voi olla leskellä tai henkilöllä, joka on saanut asunnon hallintaansa hallintaoikeustestamentilla. Hallintaoikeustestamentteja tehdään usein esim. avopuolison hyväksi.

Leskellä on lain mukaan oikeus pitää jäämistöä jakamattomana hallussaan, kun hänen puolisonsa kuolee. Kuolleen puolison rintaperilliset tai testamentinsaaja voivat kuitenkin vaatia, että perintö jaetaan lesken vielä eläessä, jolloin tämä leskelle kuuluva jakamattomuussuoja hieman pienenee. Leskellä on oikeus jakovaatimuksista huolimatta kuitenkin pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä tai muuta jäämistöön kuuluvaa kodiksi sopivaa asuntoa sekä tavanmukaista asuntoirtaimistoa. Edellytyksenä sille, että leski saa pitää asunnon hallinnassaan kuitenkin on, ettei lesken omaan varallisuuteen sisälly kodiksi sopivaa asuntoa. Tällä leskelle myönnetyllä hallintaoikeudella pyritään suojaamaan lesken asumista myös silloin, kun leski ei itse omista yhteisenä kotina käytettyä asuntoa. Leskelle kuuluva hallintaoikeus on käytännössä voimassa lesken loppuelämän ajan.

Joku on voinut saada elinikäisen hallintaoikeuden asuntoon myös testamentin perusteella. Hallintaoikeus- eli käyttöoikeustestamentilla testamentinsaajalle voidaan antaa elinikäinen käyttöoikeus asuntoon. Tällöin asunnon omistus menee perillisille tai testamentissa määrätylle henkilölle.

Mikäli asuntoon kohdistuu hallintaoikeus, eivät asunnon omistajat voi vapaasti määrätä asunnosta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, etteivät omistajat voi esimerkiksi myydä asuntoa. Mikäli asunnon omistajat, näissä tapauksissa yleensä perilliset, haluavat myydä asunnon, tulee heidän saada tähän suostumus hallintaoikeuden haltijalta. Tietyissä tilanteissa tuomioistuin voi kuitenkin myöntää luvan asunnon myyntiin, vaikka hallintaoikeuden haltija ei tähän olisi suostunutkaan. Tämä tulee kyseeseen lähinnä silloin, kun hallintaoikeus pysytetään voimassa myynnistä huolimatta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa