Minilex - Lakipuhelin

Käsirahan ja vakiokorvauksen merkitys asuntokaupassa


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Käsirahasta on kysymys silloin, kun joku on tehnyt asunnosta ostotarjouksen ja maksanut myyjälle tietyn rahasumman ostotarjouksensa vakuudeksi. Vakiokorvaus on puolestaan käsillä, jos henkilö on ostotarjouksensa vakuudeksi sitoutunut maksamaan tietyn, ennalta määrätyn rahasumman siltä varalta, että vetäytyykin kaupasta. Sekä käsirahalla että vakiokorvauksella on oma merkityksensä asunto-osakkeen kaupassa.

Mikäli kauppa tehdään, on käsiraha laskettava kokonaan osaksi kauppahintaa. Jos kauppa taas jää tekemättä tarjouksen tekijän puolella olevasta syystä, myyjällä on oikeus pitää käsiraha tai saada sovittu vakiokorvaus.

Jos kauppa jää tekemättä muusta kuin tarjouksen tekijän puolella olevasta syystä, tai jos myyjä ei ensinnäkään hyväksy ostotarjousta, myyjän tulee palauttaa saamansa käsiraha. Myyjä saattaa myös tietyissä tapauksissa joutua maksamaan tarjouksen tekijälle käsirahaa tai vakiokorvausta vastaavan hyvitysmaksun. Tämä on mahdollista, jos myyjä tarjouksen tekijästä riippumattomasta syystä kieltäytyy tekemästä kauppaa niillä ehdoilla, joista on yhdessä sovittu käsirahan tai vakiokorvauksen maksamisen yhteydessä.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa