Minilex - Lakipuhelin

Asuntokauppa ja yhtiölaina

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakeyhtiöllä on usein pitkäaikaista lainaa, jolla katetaan esimerkiksi rakennuksen rakentamisesta ja peruskorjauksista aiheutuvat menot. Tämä laina voidaan jakaa kullekin huoneistolle. Tätä yhteen huoneistoon kuuluvaa lainaa kutsutaan lainaosuudeksi. Asunnon hinta muodostuu kauppahinnasta ja lainaosuudesta. Laina siirtyy yleensä asunnon ostajan vastattavaksi. Tätä kauppahinnan ja lainan muodostamaa kokonaishintaa kutsutaan velattomaksi hinnaksi.

Yhtiölainan osuus tulee selvittää kaupantekohetkellä. Lainaosuus on merkittävä isännöitsijätodistukseen. Lainaosuutta laskettaessa otetaan huomioon lainan lisäksi kertyneet rahoitusvastikkeet, rahoitusylijäämä ja –alijäämä sekä korot ja sellaiset muut lainanhoitokulut, jotka osakkaan on maksettava, jos hän haluaa maksaa lainaosuutensa.

Rakentamisvaiheessa olevan asunnon kaupassa perustajaosakas vastaa rakentamisvaiheen lainan koroista ja ostajan maksuvelvollisuus voi alkaa vasta tämän jälkeen. Perustajaosakkaalla tarkoitetaan ihmistä tai yritystä, joka merkitsee tai muuten omistaa asunto-osakkeen tai muun asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavan yhteisöosuuden rakentamisvaiheen aikana.

Yhtiölainan korot eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia toisin kuin oman asunnon lainan korot. Korot vähennetään pääomatuloista täysimääräisesti ja ansiotuloista alijäämähyvityksenä. Yhtiölainaa lyhennetään kuukausittain rahoitusvastikkeella tai sen voi maksaa kerralla.

Yhteenveto

  • Asunto-osakeyhtiön pitkäaikainen laina voidaan jakaa kullekkin huoneistolle, ja yhteen huoneistoon kuuluvaa lainaa kutsutaan lainaosuudeksi. 
  • Asunnon hinta muodostuu lainaosuudesta ja kauppahinnasta. Näiden muodostamaa kokonaishintaa kutsutaan velattomaksi hinnaksi.  Laina siirtyy yleensä asunnon ostajan vastattavaksi.
  • Yhtiölainan osuus pitää selvittää kaupantekohetkellä, ja se pitää merkitä isännöitsijätodistukseen. 
  • Rakentamisvaiheessa  olevan asunnon kaupassa perustajaosakkaan vastuulla on rakentamisvaiheen lainan korot ja ostajan maksuvelvollisuus voi alkaa vasta tämän jälkeen. 
  • Yhtiölainan verotuksessa korot eivät ole vähennyskelpoisia toisin kuin oman asunnon lainan korot. 

Summary in English

  • A long-term loan of a housing company can be divided into each apartment, and a loan belonging to one apartment is called a share of the loan.
  • The price of an apartment consists of the share of the loan and the purchase price. The total price formed by these is called the debt-free price. The loan is usually passed on to the buyer of the apartment.
  • The share of the corporate loan must be cleared at the time of the transaction and it must be recorded on the manager's certificate.
  • In the sale of an apartment in the construction phase, the founding partner is responsible for the interest on the loan during the construction phase, and the buyer's obligation to pay can only begin after this.
  • In the taxation of a corporate loan, interest is not deductible, unlike interest on someone's  apartment loan.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitä tulee huomioida lainaosuutta laskettaessa?

Lainan lisäksi laskennassa tulee huomioida kertyneet rahoitusvastikkeet, rahoitusalijäämä- ja ylijäämä sekä korot ja muut sellaiset lainanhoitokulut, jotka osakkaan tulee maksaa, jos hän haluaa maksaa lainaosuutensa.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]