Minilex - Lakipuhelin

Asuntokauppa ilman välittäjää

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupan tekemiseen ei välttämättä tarvita välittäjää, vaan yksityinen henkilö voi myydä esimerkiksi asunto-osakkeensa myös aivan itse ilman ulkopuolisen apua. Mikäli asuntonsa haluaa myydä ilman välittäjää, vaatii se vain hieman aikaa ja perehtymistä vaadittaviin asiakirjoihin, toimintatapoihin sekä esimerkiksi asuntokauppalakiin. Myös asuinalueen hintatasoon on syytä tutustua, jotta myyjä ei tule asettaneeksi asunnolleen liian korkeaa hintaa, joka voi olla este asunnon myymiselle tai ainakin pitkittää sen myyntiaikaa.  

Välittäjä hoitaa normaalisti myös esimerkiksi asuntonäytöt, joten myyjän on otettava huomioon, että hänen on varattava aikaa paperityön lisäksi myös asunnon esittelemiseen.  

Myyjällä on niin sanottu tiedonantovelvollisuus ostajalle sellaisista tietyistä seikoista, jotka vaikuttavat asunnon myymiseen sekä sen myyntihintaan. Asunnon omistajan on annettava mahdolliselle ostajalle tiedoksi esimerkiksi yhtiöjärjestys, isännöitsijätodistus, tilinpäätös sekä PTS eli pitkän tähtäimen suunnitelma. Näistä asiakirjoista selviää paljon tärkeää tietoa taloyhtiön taloudellisesta tilasta, mahdollisista lainoista, sekä esimerkiksi mahdollisista tulevista remonteista tai muista investoinneista. Myyjä ei siis saa pimittää tai muutoin pitää salassa sellaista tietoa, joka olennaisesti vaikuttaa asunnon kuntoon tai muihin ominaisuuksiin. Mikäli voidaan todistaa, että myyjä ei ole toiminut niin sanotusti vilpittömässä mielessä, vaan hän on myynyt asunnon ja tiennyt siinä olevasta viasta, joutuu hän tästä todennäköisesti oikeudelliseen vastuuseen tuomioistuimessa.  

Mikäli asuntokaupan haluaa tehdä ilman välittäjää, säästää tietenkin välittäjän veloittaman palkkion verran rahaa, mutta joutuu myös itse näkemään hieman enemmän vaivaa sellaisten asioiden eteen, jotka tavallisesti välittäjä tekisi asunnon myyjän puolesta. Kumpikaan tapa ei ole täysin riskitön, ja molemmissa on omat sekä hyvät että huonot puolensa, joten jokaisen asuntoansa myyntiä harkitsevan tulisi valita itsellensä ja omaan elämäntilanteeseensa sopivin vaihtoehto. 

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa