Minilex - Lakipuhelin

Asuntokauppa ilman välittäjää

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupan tekemiseen ei välttämättä tarvita välittäjää, vaan yksityinen henkilö voi myydä esimerkiksi asunto-osakkeensa myös aivan itse ilman ulkopuolisen apua. Mikäli asuntonsa haluaa myydä ilman välittäjää, vaatii se vain hieman aikaa ja perehtymistä vaadittaviin asiakirjoihin, toimintatapoihin sekä esimerkiksi asuntokauppalakiin. Myös asuinalueen hintatasoon on syytä tutustua, jotta myyjä ei tule asettaneeksi asunnolleen liian korkeaa hintaa, joka voi olla este asunnon myymiselle tai ainakin pitkittää sen myyntiaikaa.  

Välittäjä hoitaa normaalisti myös esimerkiksi asuntonäytöt, joten myyjän on otettava huomioon, että hänen on varattava aikaa paperityön lisäksi myös asunnon esittelemiseen.  

Myyjällä on niin sanottu tiedonantovelvollisuus ostajalle sellaisista tietyistä seikoista, jotka vaikuttavat asunnon myymiseen sekä sen myyntihintaan. Asunnon omistajan on annettava mahdolliselle ostajalle tiedoksi esimerkiksi yhtiöjärjestys, isännöitsijätodistus, tilinpäätös sekä PTS eli pitkän tähtäimen suunnitelma. Näistä asiakirjoista selviää paljon tärkeää tietoa taloyhtiön taloudellisesta tilasta, mahdollisista lainoista, sekä esimerkiksi mahdollisista tulevista remonteista tai muista investoinneista. Myyjä ei siis saa pitää salassa tai antaa virheellistä tietoa, joka olennaisesti vaikuttaisi asuntokauppaan. Mikäli voidaan todistaa, että myyjä ei ole toiminut niin sanotusti vilpittömässä mielessä, vaan hän on myynyt asunnon ja tiennyt siinä olevasta viasta, joutuu hän tästä todennäköisesti oikeudelliseen vastuuseen.  

Mikäli asuntokaupan haluaa tehdä ilman välittäjää, säästää tietenkin välittäjän veloittaman palkkion verran rahaa, mutta joutuu myös itse näkemään hieman enemmän vaivaa sellaisten asioiden eteen, jotka tavallisesti välittäjä tekisi asunnon myyjän puolesta. Kumpikaan tapa ei ole täysin riskitön, ja molemmissa on omat sekä hyvät että huonot puolensa, joten jokaisen asuntoansa myyntiä harkitsevan tulisi valita itsellensä ja omaan elämäntilanteeseensa sopivin vaihtoehto. 

Yhteenveto

  • Asunto-osakkeen voi myydä ilman välittäjää, mutta se vaatii myyjältä perehtymistä vaadittaviin asiakirjoihin ja muihin oleellisiin tietoihin, ettei asuntokauppa ole ongelmallinen. Tämän lisäksi asunnon esittely on tällöin myyjän vastuulla, joten hänen tulee varata aikaa tähän.
  • Myyjällä on tiedonantovelvollisuus ostajaa kohtaan asuntokauppaan vaikuttavista seikoista, joten hänen tulee antaa ostajalle asiakirjat, kuten esimerkiksi isännöitsijätodistus ja tilinpäätös, koska tällaisista asiakirjoista selviää tärkeää tietoa taloyhtiöstä. 
  • Myyjä ei saa pitää salassa tietoa, mikä voisi olennaisesti vaikuttaa asuntokauppaan, sillä jos hän on tiennyt asunnon viasta, siitä voi seurata oikeudellinen vastuu myyjälle. Myyjä ei saa myöskään antaa virheellistä tietoa.
  • Asunnon myynti ilman välittäjän avustusta vaatii myyjältä enemmän vaivaa myynnin eteen, mutta se on myös kustannuksiltaan halvempaa.

Summary in English

  • A housing share can be sold without an intermediary, but it requires the seller to familiarise himself with the required documents and other relevant information, so that the housing transaction is not problematic. In addition to this, it is the seller's responsibility to present the apartment, so he should make time for this.
  • The seller has an obligation to inform the buyer of matters affecting the housing transaction, so he must provide the buyer with documents, such as a property manager's certificate and financial statements, because such documents reveal important information about the housing company.
  • The seller must not keep secret information, which could materially affect the housing transaction, because if he has known about the defect in the apartment, it may result in legal liability to the seller. The seller must also not provide incorrect information.
  • Selling an apartment without an intermediary's assistance requires more effort on the part of the seller, but it is also cheaper in terms of cost.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin myyjän on kannattavaa hyödyntää välittäjää?

Jos asunnon myyjällä ei ole aikaa perehtyä asiakirjoihin, toimintatapoihin, kauppaan sovellettavaan lakiin ja muihin mahdollisiin tietoihin, mitä tarvitaan kaupan toteuttamisessa, välittäjän hyödyntäminen voi olla kannattavaa kaupan ongelmien välttämiseksi. Tämän lisäksi myyjän vastuulla olisi asunnossa järjestettävät näytöt, joten myös kykenevyys näiden pitämiseen kannattaa huomioida harkittaessa myyntiä itsekseen tai välittäjän avustuksella.

2. Jos myyjä ei hyödynnä välittäjää, mihin hänen tulee kiinnittää huomiota?

Jos myyjä ei hyödynnä välittäjää, hänen tulisi huomioida erityisesti tarvittavat tiedot ja toimintatavat, sekä myyntiin liittyvä sääntely, jotta kauppa toteutuu ilman ongelmia. 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]