Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakeyhtiön perustaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakeyhtiö perustetaan kirjallisella perustamissopimuksella. Perustamissopimuksen allekirjoittavat kaikki perustajat, eli osakkeenomistajat. Sopimuksen allekirjoittamisella osakkeenomistaja merkitsee asunto-osakeyhtiön perustamissopimuksessa määritellyn määrän osakkeita. Osakkeenomistajia voi olla yksi tai useita. Sekä luonnollinen henkilö, että oikeushenkilö voi olla asunto-osakeyhtiön perustajana. Osakemerkintää ei voida peruuttaa enää sen jälkeen, kun kaikki osakkeet on merkitty. Asiasta voidaan kuitenkin sopia toisin.

Asunto-osakeyhtiön johdon, tilintarkastajien ja toiminnantarkastajien toimikausi ja tehtävät alkavat perustamissopimuksen allekirjoittamishetkestä.

Laissa on asetettu sisältövaatimuksia asunto-osakeyhtiön perustamissopimukselle. Sopimuksessa on aina oltava seuraavat tiedot:

  • sopimuksen päivämäärä
  • osakkeenomistajat ja kunkin merkitsemät osakkeet
  • osakkeiden merkintähinta, eli osakkeesta yhtiölle maksettava määrä
  • osakkeen maksuaika
  • tieto yhtiövastikkeen maksuvelvollisuuden alkamisen perusteista
  • tieto osakkeista johtuvan hallintaoikeuden alkamisen perusteista
  • asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenet

Perustamissopimuksen on liitettävä yhtiöjärjestys. Lisäksi perustamissopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä on määrättävä asunto-osakeyhtiön tilikaudesta. Tarvittaessa perustamissopimukseen on otettava maininta isännöitsijästä, tilintarkastajista ja toiminnantarkastajista. Sopimuksessa voidaan myös nimetä hallituksen puheenjohtaja.

Asunto-osakeyhtiö on rekisteröitävä kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta. Jos yhtiötä ei rekisteröidä määräajassa, yhtiön perustaminen raukeaa. Asunto-osakeyhtiö syntyy rekisteröinnillä. Yhtiön rekisteröinnillä on myös tärkeä merkitys yhtiön toiminnasta aiheutuneiden velvoitteiden siirtymisen kannalta sekä yhtiön oikeus- ja oikeustoimikelpoisuuden kannalta. 

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa