Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakekirjan säilytys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakkeen omistaja saa itselleen asunnon kaupan yhteydessä asunto-osakekirjan todistukseksi omistusoikeudestaan. Asunto-osakekirjasta käy ilmi muun muassa osakkeenomistaja, minkä asunnon hallintaan osake oikeuttaa sekä asunto-osakeyhtiön toiminimi. Asunto-osakekirja on tärkeä arvopaperi ja se tulee säilyttää huolella, jotta se säilyisi vaurioitumattomana eikä altistuisi esimerkiksi kosteudelle.

Usein lainan ottaminen on välttämätöntä asunto-osakkeen hankkimiseksi ja tällöin asunto-osake toimii lainan vakuutena. Kun asunto-osake on pankilta saadun asuntolainan vakuutena, vaatii pankki osakekirjan haltuunsa. Pankit säilövät osakekirjoja huolellisesti, eikä niiden vahingoittumisesta tarvitse olla huolissaan. Sen sijaan tapauksissa, joissa asunto-osakkeenomistajalla ei ole lainaa kyseisestä asunnosta, on asunto-osakekirjan säilytyksestä huolehdittava itse. Usein edullisin vaihtoehto on pitää asunto-osakekirjaa kotona esimerkiksi pöytälaatikossa. Asunto-osakekirjan vahingoittumattomuuden takaamiseksi on kuitenkin suositeltavaa antaa arvopaperi esimerkiksi pankin tallelokeroon säilytettäväksi maksua vastaan.

Vaikka osakekirjan huolellisesta säilytyksestä voi koitua satojen eurojen kustannuksia, on se kuitenkin järkevä sijoitus. Asunto-osakekirja on nimittäin pätevä ainoastaan siinä tapauksessa, että se on säilynyt riittävän hyvässä kunnossa, jolloin sen merkinnöistä saa selvää. Huonokuntoinen asunto-osakekirja voidaan uusia, mutta uusiminen voi osoittautua melko kalliiksi toimenpiteeksi. Lisäksi asunto-osakekirjan uusimiseen tarvitaan yhtiön kaikki asunto-osakekirjat, jolloin uusimisesta saattaa muodostua pitkä ja aikaa vievä prosessi. Kadonnutta osakekirjaa ei voida uusia, ennen kuin vanha osakekirja on kuoletettu käräjäoikeudessa. Uusi asunto-osakekirja on painettava aina Valtiovarainministeriön hyväksymässä painolaitoksessa.

Uudistuksena asunto-osakekirjoihin liittyen on sähköinen huoneistotietojärjestelmä, joka on otettu käyttöön vuonna 2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään vähitellen tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Uudet taloyhtiöt perustetaan nykyään vain digitaalisesti. Aiemmin perustetut taloyhtiöt siirtyvät sähköiseen järjestelmään kaksivaiheisesti keväästä 2020 alkaen; taloyhtiöt siirtävät ensin osakeluettelonsa ja sen jälkeen osakkeenomistajat rekisteröivät omistuksensa. Tällä hetkellä käytössä ovat siis rinnakkain vanha, paperisiin osakekirjoihin perustuva järjestelmä sekä uusi sähköinen järjestelmä. Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, se korvaa paperisen osakekirjan käytön niin osakehuoneistojen vaihdannassa kuin lainan vakuutena. Järjestelmä parantaa samalla tietojen saatavuutta ja luotettavuutta. Huoneistotietojärjestelmää ylläpitää Maanmittauslaitos.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]