Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osake vai kiinteistö?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakkeita ovat yleensä esimerkiksi kerros-, rivi- ja paritalohuoneistot, mutta mahdollista on esimerkiksi myös se, että omakotitalo on asuntoyhtiön omistuksessa ja taloa myytäessä kaupan kohteena on sen osakekanta. Asunto-osakkeet ovat irtainta omaisuutta lain näkökulmasta. Kiinteistöjä puolestaan ovat yleensä esimerkiksi omakotitalot, maatilat ja metsät. Kiinteistöt ovat kiinteää omaisuutta.

Kun asunto-osake ostetaan, ostajalle muodostuu oikeus hallita asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrättyä, hänen ostamaansa huoneistoa ja samalla hänestä tulee yhtiön osakas, jolla on myös velvollisuus vastata osaltaan yhtiön velvoitteista. Asunto-osakkeen kaupassa kyse on siis osakkeen tai osakeryhmän kaupasta, jonka omistusoikeuden perusteella määräytyy hallintaoikeus tiettyyn asuntoon tai rakennukseen.

Kiinteistön ostaessaan ostaja puolestaan ostaa kyseisen maa-alueen sekä alueella mahdollisesti olevia rakennuksia, esimerkiksi tontin jolla on omakotitalo. Kaupanvahvistajan on vahvistettava  kiinteistön kauppa ja kiinteistön kauppaan liittyy muitakin muotovaatimuksia. Sähköisessä kaupankäynnissä ei kuitenkaan kaupanvahvistajaa tarvita.

Niin asunto-osakkeiden kuin kiinteistönkin kaupassa kaikki asiakirjat on syytä tarkistaa huolella. Asunto-osakkeisiin liittyen oleellisia asiakirjoja ovat esimerkiksi isännöintitodistus, tilinpäätöstiedot, yhtiöjärjestys sekä osakkeeseen mahdollisesti kohdistuvan yhtiölainan tai maksamattomien vastikkeiden tarkastaminen. Asunto-osakkeen kaupassa osakkeeseen voikin kohdistua osakkaan vastattavaksi jäävää yhtiölainaa ja siksi puhutaankin asunto-osakkeen myyntihinnasta ja velattomasta hinnasta.

Kiinteistön kaupassa tärkeimpiä asiakirjoja ovat esimerkiksi lainhuuto- ja rasitustodistus sekä kiinteistörekisteriote, joista selviää esimerkiksi koko kiinteistön pinta-ala, sen omistaja sekä kiinteistöön kohdistuvat oikeudet ja rasitukset.

Yhteenveto

  • Asunto-osakkeet ovat irtainta omaisuutta, mutta kiinteistöt katsotaan kiinteäksi omaisuudeksi.
  • Asunto-osakkeen kaupassa ostaja saa osakkeen tai osakeryhmän omistuksen kautta  oikeuden hallita asunto-osakkeen oikeuttamaa huoneistoa. Kiinteistön kaupassa ostaja saa oikeuden maa-alueeseen, jossa voi sijaita asumiseen tarkoitettuja rakennuksia.
  • Asunto-osakkeen kaupassa ostajasta tulee myös yhtiön osakas, ja siihen kuuluu velvollisuus vastata omalta osaltaan yhtiön velvoitteista.
  • Kiinteistön kauppaan liittyy muotovaatimuksia. Esimerkiksi kaupanvahvistajan täytyy vahvistaa kauppa, ellei kauppakirjaa tehdä sähköisesti.
  • Asunto-osakkeen kaupassa ja kiinteistön kaupassa kannattaa tarkastaa huolellisesti niihin liittyvät asiakirjat. Asunto-osakkeen kaupassa olennaisia asiakirjoja ovat tilinpäätöstiedot, yhtiöjärjestys, isännöintitodistus ja mahdollisesti osakkeeseen kohdistuvan maksamattomien vastikkeiden ja yhtiölainan tarkastaminen. Kiinteistön kaupassa olennaisia asiakirjoja ovat kiinteistörekisteriote, sekä rasitus-ja lainhuutotodistus.

Summary in English

  • Housing shares are movable property, but real estate is considered immovable property.
  • In a housing share transaction, the buyer, through the ownership of a share or a group of shares, acquires the right to control the apartment that the housing share entitles to. In the sale of the property, the buyer acquires the right to land-area where buildings for housing may be located.
  • In the sale of a housing share, the buyer also becomes a shareholder in the company, and it includes an obligation to answer for one's own part of the company's obligations.
  • The sale of the property is subject to formal requirements. For example, the notary must confirm the transaction unless the deed is made electronically.
  • In the sale of a housing share and in the sale of a property, you should carefully inspect the related documents. Essential documents in a housing share transaction are financial statements, articles of association, a hosting certificate, and possibly a review of unpaid consideration and a corporate loan to the share. Essential documents in real estate transactions are a land registry extract, as well as a burden and law auction certificate.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Miksi asunto-osakkeen kauppa ei ole kiinteän omaisuuden kauppaa?

Asunto-osakkeen kauppa on irtaimen omaisuuden kauppaa, koska luovutuksen kohteena on asunto-osake, jonka omistusoikeus vaihtuu. Asunto-osake on irtainta omaisuutta, sillä kyseessä on arvopaperi. Itse asunto-osake oikeuttaa siis asunnon hallintaan, mutta kyseisen kaupan kohteena ei ole kiinteä omaisuus, kuten kiinteistö. Tämän takia asunto-osakkeen kauppa ei ole kiinteän omaisuuden kauppaa.

2. Miten asunto-osakkeen kauppa ja kiinteistön kauppa eroaa muotovaatimuksilta?

Kiinteistön kaupan muotovaatimuksista säädetään lailla maakaaressa. Siellä kiinteistön kaupan pätevyyden ehdoksi on asetettu, että kauppa tulisi tehdä kirjallisessa muodossa, sekä kaupanvahvistajan tulisi se vahvistaa, paitsi jos kiinteistön kauppa tehdään sähköisesti. Jos näitä kyseisiä muotosäännöksiä ei noudateta, kiinteistön luovutus ei ole sitova. Tällaisia vaatimuksia ei kuitenkaan ole asunto-osakkeen kaupassa, sillä sitä ei tarvitse tehdä kirjallisesti, eikä siinä tarvita kaupanvahvistajaa. Asunto-osakkeen kauppa on kuitenkin suositeltavaa tehdä kirjallisesti, sillä tällöin vältytään mahdollisilta epäselvyyksiltä.

3.  Milloin kyseessä on kiinteistön kauppa ja milloin asunto-osakkeen kauppa?

Kiinteistön kaupasta on kyse silloin, kun luovutuksen kohteena on maa-alue, esimerkiksi tontti tai tila, jossa voi myös sijaita asunnoksi sopivia rakennuksia, kuten esimerkiksi omakotitalo. Asunto-osakkeen kaupassa luovutuksen kohteena on asunto-osake, jonka omistusoikeuden perusteella ostaja saa hallintaoikeuden asuntoon. Tämän lisäksi asunto-osakkeen ostajasta tulee yhtiön osakas ja hän vastaa osaltaan myös sen velvoitteista. 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]