Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osake vai kiinteistö?

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakkeita ovat yleensä esimerkiksi kerros-, rivi- ja paritalohuoneistot, mutta mahdollista on esimerkiksi myös se, että omakotitalo on asuntoyhtiön omistuksessa ja taloa myytäessä kaupan kohteena on sen osakekanta. Asunto-osakkeet ovat irtainta omaisuutta lain näkökulmasta. Kiinteistöjä puolestaan ovat yleensä esimerkiksi omakotitalot.

Kun asunto-osake ostetaan, ostajalle muodostuu oikeus hallita asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrättyä, hänen ostamaansa huoneistoa ja samalla hänestä tulee yhtiön osakas, jolla on myös velvollisuus vastata osaltaan yhtiön velvoitteista. Asunto-osakkeen kaupassa kyse on siis osakkeen tai osakeryhmän kaupasta, jonka omistusoikeuden perusteella määräytyy hallintaoikeus tiettyyn asuntoon tai rakennukseen.

Kiinteistön ostaessaan ostaja puolestaan ostaa kyseisen maa-alueen sekä alueella mahdollisesti olevia rakennuksia, esimerkiksi tontin jolla on omakotitalo. Kaupanvahvistajan on vahvistettava kaikki kiinteistön kauppaan liittyvät sopimukset. Sähköisessä kaupankäynnissä ei kuitenkaan kaupanvahvistajaa tarvita.

Niin asunto-osakkeiden kuin kiinteistönkin kaupassa kaikki asiakirjat on syytä tarkistaa huolella. Asunto-osakkeisiin liittyen oleellisia asiakirjoja ovat esimerkiksi isännöintitodistus, tilinpäätöstiedot, yhtiöjärjestys sekä osakkeeseen mahdollisesti kohdistuvan yhtiölainan tai maksamattomien vastikkeiden tarkastaminen. Asunto-osakkeen kaupassa osakkeeseen voikin kohdistua osakkaan vastattavaksi jäävää yhtiölainaa ja siksi puhutaankin asunto-osakkeen myyntihinnasta ja velattomasta hinnasta.

Kiinteistön kaupassa tärkeimpiä asiakirjoja ovat esimerkiksi lainhuuto- ja rasitustodistus sekä kiinteistörekisteriote, joista selviää esimerkiksi koko kiinteistön pinta-ala, sen omistaja sekä kiinteistöön kohdistuvat oikeudet ja rasitukset.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »