Minilex - Lakipuhelin

Kenellä on asunnon ostossa virhevastuu?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

 

Asuntokauppojakin säätelee kuluttajasuojalaki, kun kyseessä on kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välinen kauppa, sillä kaupantekotilanteissa kuluttaja on yleensä heikommassa asemassa. Asunnon ostamiseen soveltuva muu laki riippuu myös asumismuodosta sekä siitä, onko kyseessä uusi vai käytetty asunto. Tämä tarkoittaa sitä, että asumismuoto vaikuttaa ostajan oikeuksiin ja velvollisuuksiin sekä ennen kauppaa että kaupan jälkeen. Myyjälle tuleekin asettaa tiettyjä vastuita. Esimerkiksi asunnon myyjä vastaa tiedoista, jotka voivat vaikuttaa ostajan ostopäätökseen. Kiinteistövälittäjän käyttäminen ei poista myyjän vastuuta. Asunnosta annetuilla tiedoilla on merkitystä myös silloin, jos ostaja kaupan jälkeen ilmoittaa asunnon virheestä. Myyjällä on siis käytännössä ensisijainen vastuu ilmoittaa asioista ja myös korjata ilmenneet virheet. Virheitä ei kuitenkaan pääsääntöisesti tarvitse korvata, mikäli asunnon ostosta on kulunut useita vuosia - käytetyn asunnon kaupassa puhutaan yleensä kahdesta vuodesta ja kiinteistönkaupassa viidestä vuodesta.

Asunto on virheellinen, jos se ei esimerkiksi vastaa sopimusta, täytä rakentamisen säännöksiä, sen ominaisuuksista aiheutuu terveyshaittaa tai asunto ei muuten vastaa asunnonostajan perusteltuja odotuksia. Virheellä ei siis tarkoiteta pelkkää fyysistä vikaa asunnossa, vaan virhe voi koskea myös ennen kauppaa saatuja tietoja asunnosta tai nimenomaan sitä, että jotakin tärkeää tietoa ei ole annettu. Virhe voi tarkoittaa myös virhettä kaavoituksessa tai asunnon ympäristössä. Myös myyjän antama virheellinen tieto esimerkiksi yhtiövastikkeen määrästä, katsotaan virheeksi.

Tällaisissa tilanteissa asunnon ostajalla on velvollisuus ilmoittaa myyjälle virheestä kohtuullisen ajan kuluessa, mikäli haluaa asian korjattavan. Tällaiseen virheilmoitukseen tulee liittää vaatimus virheen korjaamisesta tai muusta hyvityksestä. Ostajalla on oikeus siihen, että virhe korjataan. Myyjällä puolestaan on oikeus korjata virhe, vaikka ostava vaatisi hinnan alennusta. Myyjä on velvollinen korjaamaan virheen kohtuullisessa ajassa virheilmoituksesta. Tietyissä tilanteissa on myös mahdollista, että ostaja korjaa virheen itse pikaisesti ja saa sitten hyvityksen myyjältä. Sen sijaan, jos virhe on sen laatuinen, että korjaaminen ei ole mahdollista, on hinnan alennus oikeutettua. Kaikista viimeisin seuraus mittavasta virheestä on asuntokaupan purkaminen.

Mikäli asuntokaupoissa ilmenneissä virheissä herää kysymyksiä, kannattaa olla yhteydessä asiantunteviin lakimiehiimme.

Yhteenveto

  • Kuluttajasuojalaki koskee asuntokauppoja silloin, kun kyseessä on kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välinen kauppa. Myös asumismuoto vaikuttaa ostajan oikeuksiin ja velvollisuuksiin sekä ennen kauppaa että kaupan jälkeen. 
  •  Kiinteistövälittäjän käyttäminen ei poista myyjän vastuuta.  Myyjällä on käytännössä ensisijainen vastuu ilmoittaa asioista ja myös korjata ilmenneet virheet. 
  • Asunto on virheellinen silloin, kun se ei vastaa sopimusta, täytä rakentamisen säännöksiä, sen ominaisuuksista aiheutuu terveyshaittaa tai asunto ei muuten vastaa asunnonostajan perusteltuja odotuksia. Virhe voi koskea myös ennen kauppaa saatuja tietoja asunnosta tai sitä, että jotakin tärkeää tietoa ei ole annettu. Virhe voi tarkoittaa myös virhettä kaavoituksessa tai asunnon ympäristössä. 
  • Asunnon ostajalla on velvollisuus ilmoittaa myyjälle virheestä kohtuullisen ajan kuluessa, mikäli haluaa asian korjattavan. Virheilmoitukseen tulee liittää vaatimus hyvityksestä. Myyjä on velvollinen korjaamaan virheen kohtuullisessa ajassa virheilmoituksesta. Jos virhe on sen laatuinen, että korjaaminen ei ole mahdollista, on hinnan alennus oikeutettua.
  • Viimeisin seuraus virheestä on kaupan purkaminen.

Summary in English

  • The Consumer Protection Act applies to housing transactions in the case of a transaction between a consumer and a trader. The form of residence also affects the buyer's rights and obligations both before and after the transaction.
  • Using a real estate agent does not remove the seller's liability. In practice, the seller has the primary responsibility to report matters and also to correct any errors that have occurred.
  • An apartment is defective when it does not correspond to the contract, fulfil the construction regulations, its properties cause a health hazard or the apartment otherwise does not meet the justified expectations of the buyer. The error may also concern information received before the transaction about the apartment or the fact that some important information has not been provided. An error can also mean an error in zoning or in the surroundings of the apartment.
  • The buyer of the apartment is obliged to inform the seller of the defect within a reasonable time if he wants the matter to be rectified.  The error message must be accompanied by a claim for a refund. The seller is obliged to correct the error within a reasonable time from the error message. If the quality of the error is such that no correction is possible, the price reduction is justified.
  • The most recent consequence of the mistake is the disassembly of the sale.

Kysymyksiä ja vastauksia

1.  Mistä myyjä on vastuussa asuntokaupassa?

Myyjä on vastuussa asunnosta antamistaan tiedoista tai antamatta jätetyistä tiedoista, jotka voivat vaikuttaa ostajan ostopäätökseen. Myyjän tulee siis ilmoittaa asuntoon liittyvät tiedot. Myyjällä on myös ensisijainen vastuu korjata tai hyvittää ilmenneet virheet.

2. Miten ostajan tulisi toimia, jotta hän saisi hyvityksen virheestä?

Ostajan tulee ilmoittaa havaitsemastaan virheestä myyjälle, sekä samalla myös vaatimastaan hyvityksestä. Jos ostaja laiminlyö ilmoitusvelvollisuutensa, on mahdollista, että ostaja menettää oikeutensa vaatia hyvitystä virheen johdosta. 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]