Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osake ja jakamaton kuolinpesä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhteisomistus voi olla jaollista tai jakamatonta. Jakamattomassa kuolinpesässä yhteisomistus on jakamatonta. Tällöin pesän omaisuus, kuten asunto-osake kuuluu pesän kaikille osakkaille yhteisesti.  Yhteisesti omistetusta omaisuudesta ja sen myymisestä on päätettävä yhdessä ja yksimielisesti. Kuolinpesän omaisuus on jakamatonta siihen asti, kunnes vainajan omaisuus on jaettu. 

Perittävän ollessa kuollessaan naimisissa, voi leskeksi jääneelle kuulua oikeus pitää asunto-osaketta jakamattomana hallinnassaan. Tähän lesken vähimmäissuojaan kuuluu, että hän saa jäädä asumaan puolisoiden yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon, jos lesken omaan varallisuuteen ei kuulu asuntoa joka soveltuisi kodiksi.

Osakkeiden ollessa jakamattoman kuolinpesän omistuksessa, yhteisomistajat voivat käyttää oikeuksiaan yhtiökokouksessa vain yhteisen edustajan kautta. He eivät voi olla eri mieltä jostakin yhtiökokouksesta esitettävästä asiasta, sillä ääniä ei voi jakaa. 

Yhteenveto

  • Yhteisomistus voi olla jakamatonta tai jaollista.
  • Jakamattomassa kuolinpesässä yhteisomistus on jakamatonta, milloin pesän omaisuus on yhteistä kaikkien pesän osakkaiden kesken.
  • Yhteisesti omistetusta omaisuudesta päätetään yksimielisesti ja yhdessä.
  • Ennen vainajan omaisuuden jakamista, kuolinpesän omaisuus on jakamatonta. 
  • Kun vainaja on ollut naimisissa, hänen leskellä voi olla oikeus pitää asunto-osaketta jakamattomana hallinnassaan, sillä lesken vähimmäisuojaan kuuluu oikeus jäädä asumaan puolisoiden yhteiseen kotiin, ellei hänellä itsellään ole kodiksi soveltuvaa asuntoa.
  • Kun jakamattomassa kuolinpesässä on asunto-osake, yhteisomistajat käyttävät oikeuksiaan yhtiökokouksessa edustajan kautta. 

Summary in English

  • Shared ownership can be  indivisible or divisible.
  • In an undivided estate, co-ownership is indivisible when the estate's assets are common to all the partners in the estate.
  • Jointly owned property is decided unanimously and jointly.
  • Prior to the division of the deceased's property, the estate's property is indivisible.
  • Once the deceased has been married, his  widow may have the right to keep the housing share undivided, as the widow's minimum protection includes the right to stay in the common home of the spouses, unless she has a suitable home.
  • When there is a housing share in an undivided estate, the co-owners exercise their rights at the general meeting through a representative. 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Jos leskellä on oikeus jäädä asumaan asunto-osake asuntoon, mitä tapahtuu asunnon irtaimistolle?

Leskelle kuuluu tiettyjä oikeuksia hänen puolisonsa kuollessa. Näihin oikeuksiin sisältyy myös se, että jos asunto-osake asunto on toiminut puolisoiden yhteisenä asuntona, leskellä on oikeus myös hallita asunnossa olevaa tavanomaista asuntoirtaimistoa, sillä leski saa pitää aina tämän irtaimiston jakamattomana itsellään puolison kuoltua.

2. Mitä yhteisomistus jakamattomassa kuolinpesässä käytännössä tarkoittaa?

Kun puhutaan yhteisomistuksesta jakamattomassa kuolinpesässä, sillä tarkoitetaan sitä, että omistus kohdistuu osuuteen kaikesta kuolinpesän varallisuudesta, eli kyse ei ole määräosuuden muodostamasta oikeudesta tiettyyn esineeseen. 

3.  Voiko useampi henkilö käyttää oikeuksiaan yhteisen asunto-osakkeeseen liityen yhtiökokouksessa?

Tällaisessa tilanteessa, missä asunto-osake on yhteisomistuksessa, he saavat käyttävät oikeuksiaan pelkästään yhteisen edustajan kautta yhtiökokouksissa. 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]