Minilex - Lakipuhelin

Potilasasiamiesjärjestelmä potilaiden suojana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilasasiamies on riippumaton neuvova viranomainen, joka toimii potilaiden hyväksi. Potilaalla on halutessaan oikeus potilasasiamiehen palveluihin.

Lain mukaan potilasasiamiehen tulee ensinnäkin neuvoa potilaita potilaslakia koskevissa kysymyksissä. Kyse voi olla esimerkiksi potilaan tiedonsaannista tai hoitotahdon muotoilusta. Erityisesti potilasasiamiehen tulee auttaa potilasta, joka aikoo tehdä muistutuksen tai kantelun huonosta hoidosta tai kohtelusta. Yleensäkin potilasasiamies tiedottaa potilaiden oikeuksista ja edistää niiden toteutumista. Kuitenkaan potilasasiamiehellä ei ole varsinaista päätösvaltaa, eikä hän esimerkiksi ota kantaa potilasvahinkoihin. Potilasasiamies ei voi myöskään ottaa kantaa potilaan taudinmääritykseen tai hoidon sisältöön.

Jokaiselle terveydenhuollon toimintayksikölle on nimettävä potilasasiamies. Kuitenkin potilasasiamies voi olla kahden tai useamman yksikön yhteinen. Niin ikään potilas- ja sosiaaliasiamiehen tehtävät voidaan yhdistää. Potilasasiamiehen palvelujen tulee olla saatavilla helposti, nopeasti ja ilmaiseksi. Potilasasiamiehen kelpoisuusvaatimuksista ei säädetä erikseen, toki hänen tulee käytännössä tuntea alan lainsäädäntö ja terveydenhuollon todellisuus.

Potilasasiamiesjärjestelmä siis tukee potilaan oikeuksien toteutumista käytännössä. Ilman potilasasiamiehiä potilaat eivät usein tietäisi, mitä oikeuksia heillä on ja miten niihin voi vedota. Potilasasiamies myös avustaa muistutuksen ja kantelun laatimisessa. Niinpä potilasasiamiehet epäsuorasti valvovat terveydenhuollon ammattilaisia ja kohentavat oikeusturvaa terveydenhuollossa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa