Minilex - Lakipuhelin

Potilaan oikeus vaihtaa hoitopaikkaa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilas voi terveydenhuollossa valita hoitopaikkansa terveydenhuollon kasvaneen valinnanvapauden myötä. Kun potilas on valinnut hoitopaikkansa joko kuntansa tai sairaanhoitopiirinsä kuntayhtymän alueelta taikka näiden ulkopuolelta, potilas voi myös myöhemmin vaihtaa tekemäänsä valintaa. Tässä artikkelissa käsitellään potilaan oikeutta vaihtaa valittua kiireetöntä hoitopaikkaa. Kiireettömän hoitopaikan valintaa on käsitelty yleisemmin muussa lakiartikkelissa.

Jos potilas haluaa vaihtaa esimerkiksi valitsemaansa terveyskeskusta, täytyy hänen tehdä kirjallinen ilmoitus sekä sille terveyskeskukselle, jota hän on käyttänyt että myös sille, jonka hän valitsee. Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti, jotta vastaanottava terveyskeskus voi ryhtyä toimiin varmistaakseen potilaan hyvän hoidon. Kirjallinen ilmoitus hoitopaikan vaihtamisesta on vapaamuotoinen, mutta sitova. Valinta voi kohdistua vain yhteen terveyskeskukseen samanaikaisesti. Potilaalla on oikeus vaihtaa hoitopaikkaa uudestaan vasta aikaisintaan vuoden päästä tekemästään valinnasta.

Potilaan on hyvä vielä muistaa, että hoitopaikan valinta tai sen vaihtaminen kattaa terveyspalvelut kokonaisuutena. Tämä tarkoittaa, että potilaan esimerkiksi vaihtaessa hoitopaikkaa toisen kunnan terveyskeskukseen ja hakeutuessaan sittemmin sinne esimerkiksi suun terveydenhuollon palveluihin, siirtyy tällöin myös muut terveydenhuollon peruspalvelut vaihdettuun terveyskeskukseen. Valinta hakeutua oman kuntansa tai kuntayhtymän ulkopuolelle hoitoon ei kuitenkaan kata kaikkia hoitoja. Tämän vuoksi voi olla tarpeen varmistaa asia vielä erikseen lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]