Minilex - Lakipuhelin

Aktiivinen ja passiivinen eutanasia

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Eutanasialla tarkoitetaan toiselle henkilölle annettavaa kuolinapua, eli käytännössä ihminen surmataan hänen omasta pyynnöstään. Yleensä taustalla on henkilön parantumaton sairaus. Eutanasian vastaavina käsitteinä nähdään käytettävän armokuolemaa tai kuolinapua.

Aktiivinen eutanasia tarkoittaa sitä, että toinen henkilö aiheuttaa toisen henkilön kuoleman tämän pyynnöstä, eli jokin toisen henkilön teko aiheuttaa kuolinapua pyytäneen henkilön kuoleman. Eutanasia on passiivista silloin, kun potilaan tahdon mukaisesti lopetetaan sellaiset hoidot, jotka ylläpitävät hänen elämäänsä. Lisäksi passiivista eutanasiaa voi olla se, ettei potilaan elämää ylläpitäviä hoitoja jatketa tai tietyssä tilanteessa enää edes aloiteta.

Eutanasian on perustuttava täysin potilaan omaan tahtoon. Potilaslakimme mukainen potilaan itsemääräämisoikeus edellyttää, että potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Potilaalla on myös oikeus kieltäytyä tietystä tai tietyistä hoitotoimenpiteistä. Kun parantumattomasti sairaan potilaan hoidot päätetään hänen toiveestaan lopettaa, kyse voi olla passiivisesta eutanasiasta. Siten ainoastaan aktiivinen eutanasia on Suomessa rangaistavaa.

Mikäli eutanasia on laissa sallittu, kyseessä ei ole henkirikos. Euroopassa eutanasia on laillistettua muutamassa maassa. Eutanasian laillistamisesta on keskusteltu myös Suomessa ja siitä on tehty eduskunnan käsittelyyn asti päätynyt kansalaisaloite. Toistaiseksi eutanasiaa ei kuitenkaan Suomen lainsäädännössä sallita.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]