Minilex - Lakipuhelin

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa toimii valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta (ETENE). Se käsittelee eettisiä kysymyksiä, jotka liittyvät potilaan asemaan tai yleisemmin sosiaali- ja terveysalaan. Se ei tee sitovia päätöksiä eikä puutu yksittäisten potilaiden asioihin, vaan käy periaatteellista keskustelua.

ETENE:lla on monia lakisääteisiä tehtäviä. Se tekee aloitteita ja antaa suosituksia alan eettisistä kysymyksistä sekä herättelee yhteiskunnallista keskustelua. Se antaa alan lainvalmistelussa asiantuntija-apua, esimerkiksi lausuntoja. Se kerää ja välittää tietoa kansainvälisestä eettisestä keskustelusta muun muassa julkaisemalla tiedotteita ja pitämällä koulutustilaisuuksia. Lisäksi se seuraa sosiaali- ja terveysalan teknologian kehitystä eettisestä näkökulmasta.

ETENE julkaisee lausuntonsa, suosituksensa ja muut tuotoksensa verkkosivuillaan, mistä saa käsityksen neuvottelukunnan toiminnasta. Se on käsitellyt elämän ja kuoleman kysymyksiä, kuten saattohoitoa, hedelmöityshoitoja ja aborttia. Lisäksi se on pohtinut muun muassa potilaan itsemääräämisoikeutta, alan ammattietiikkaa ja alueellista yhdenvertaisuutta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »ETENE:n jäsenet valitsee valtioneuvosto neljäksi vuodeksi kerrallaan. Jäsenten tulee olla sosiaali- ja terveysalan eettisiin kysymyksiin perehtyneitä. Tarkemmin sanoen neuvottelukuntaan kuuluu muun muassa alan ammattihenkilöitä, potilaiden edustajia, oikeusoppineita ja yhteiskuntatieteilijöitä. ETENE:aa ei pidä sekoittaa valtakunnalliseen lääketieteelliseen eettiseen toimikuntaan, joka käsittelee lääketieteellisen tutkimuksen eettisyyttä.

ETENE:n tarpeellisuus on helppo ymmärtää. Sosiaali- ja terveydenhuolto vaikuttaa olennaisesti ihmisen elämänlaatuun ja kriittisiin vaiheisiin. Erityisesti vanhukset, vammaiset, asunnottomat ja erilaiset vähemmistöt ovat usein riippuvaisia siitä. Alan täytyy pitää yllä korkea ammattieettinen taso, jotta ihmiset luottaisivat siihen. Tähän tarvitaan monenlaisia keinoja, kuten lainsäädäntöä, valvontaa, sanktiojärjestelmä ja asiantuntijafoorumi. ETENE toimii tällaisena alan asiantuntijoiden keskustelufoorumina.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa