Minilex - Lakipuhelin

Hoitotakuu mielenterveyspalveluissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mielenterveyspalvelujen osalta noudatetaan hoitotakuuta samoin kuin muissakin terveydenhuollon palveluissa. Alle 23-vuotiaiden lasten ja nuorten kohdalla hoitoon pääsyä on vielä korostettu tavanomaisesta hoitotakuusta. Tämän tavoitteena on ehkäistä vaikeampien mielenterveyden sairauksien syntyminen ja tukea nuoria täysi-ikäisyyden tuomien uusien haasteiden kanssa.

Kiireellinen hoito on mielenterveyshoidossa annettava potilaalle asuinpaikasta riippumatta välittömästi. Tällainen välittömän hoidon tarve voi olla esimerkiksi psykoosissa tai itsemurhavaarassa olevalla henkilöllä.

Perusterveydenhuollossa annettavien mielenterveyspalvelujen hoidon tarpeen arviointi on tehtävä viimeistään kolmantena arkipäivänä siitä, kun potilas on ottanut yhteyden terveyskeskukseen. Hoito on järjestettävä kohtuullisessa ajassa. Se on kuitenkin järjestettävä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarpeen arviointi on tehty.

Jos potilaalle on tarpeen antaa erikoissairaanhoidossa esimerkiksi psykiatrisia palveluita, on hoitotakuun pituus perusterveydenhuollon hoitotakuuta pidempi. Hoidon tarpeen arviointi on aloitettava tällöin kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta. Arvioinnin edellyttäessä esimerkiksi kuvantamistutkimuksia hoidon tarpeen arviointi on toteutettava kolmen kuukauden kuluessa lähetteen saapumisesta. Arvioinnin perusteella annettava tarpeellinen hoito on järjestettävä ja aloitettava kohtuullisessa ajassa, kuitenkin kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu.

Jos mielenterveyspalveluja tarvitseva on alle 23-vuotias lapsi tai nuori, hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon kuluessa siitä, kun lähete on saapunut toimintayksikköön. Jos hoidon tarpeen arviointi edellyttää erikoislääkärin arviointi tai erityisiä kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksia, arviointi ja tarvittavat tutkimukset täytyy toteuttaa kuuden viikon sisällä lähetteen saapumisesta. Itse hoito on aloitettava hoidon edellyttämä kiireellisyys huomioon ottaen lähtökohtaisesti kolmen kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioimisesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]