Minilex - Lakipuhelin

Hoitotakuu hammashoidossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hoitotakuu tarkoittaa jokaisen oikeutta saada tarvitsemaansa lääketietteellistä hoitoa tietyn määräajan kuluessa. Hoitotakuu ei kuitenkaan tarkoita, että potilaalla on oikeus päästä kaikkiin mahdollisiin tutkimuksiin ja saada juuri haluamaansa hoitoa. Hoidon tarpeen arviointi on aina terveydenhuollon ammattilaisen vastuulla. Hoitotakuun tarkoituksena on estää hoitojonojen venyminen kohtuuttoman pitkäksi ja varmistaa jokaisen oikeus terveyteen. Hoitotakuu koskee ainoastaan kiireetöntä hoitoa, sillä kiireellistä ja akuuttia hoitoa on saatava aina välittömästi potilaan kotipaikasta riippumatta. Hoitotakuu koskee hammashoitoa kuten muitakin terveydenhuollon palveluita. Perusterveydenhuoltoon verrattuna hammashoitoon pääsemisen määräaika voi kuitenkin olla pidempi.

Hoitotakuun mukaan potilaalle on turvattava mahdollisuus saada puhelimella yhteys hammashoidon yksikköön normaaleina virka-aikoina tai käydä siellä henkilökohtaisesti. Potilaan hoidon tarve on arvioitava kolmen arkipäivän kuluessa yhteydenotosta. Varsinaista hoitoa on tarjottava kohtuullisessa ajassa hoidon tarpeen arvioinnista, mutta kuitenkin viimeistään kolmen kuukauden kuluessa. Hammashoidossa kolmen kuukauden enimmäisaikaraja on mahdollista ylittää toisella kolmella kuukaudella, jos hoidon lykkäämiselle on perusteltuja syitä eikä potilaan terveydentila vaarannu. Hammashoidon osalta potilaan on siis saatava kiireetöntä hoitoa enintään puolen vuoden päästä siitä, kun hänen hoidon tarpeensa arvioitiin. Potilaalle on aina ilmoitettava hoidon ajankohta ja sen muuttuessa uusi ajankohta on saatettava välittömästi potilaan tietoon. Muuttuneen ajankohdan syy on myös ilmoitettava.

Kunta on vastuussa hoitotakuun toteutumisesta. Mikäli kunta ei pysty tarjoamaan hoitoa annetun määräajan kuluessa, on kunnan tarjottava potilaalle hoitoa joko toisesta kunnasta taikka yksityiseltä puolelta. Vaikka kunta siirtäisikin potilaan hoidon muualle, on se silti itse vastuussa määräaikojen noudattamisesta. Potilaan siirtämisestä ei saa aiheutua ylimääräisiä kuluja hänelle itselleen. Valvira ja Aluehallintovirastot valvovat hoitotakuun toteutumista hammashoidossa. Lisäksi hammashoidon yksikön tai siitä vastuussa olevan kunnan on vähintään neljän kuukauden välein raportoitava julkisesti hoitotakuun toteutumisesta ja todellisista hoitoon pääsyn odotusajoista. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]